De mensen die over een Microsoft Certified Trainer (MCT) certificaat beschikken, besteden veel aandacht aan het in stand houden van hun kennis en het continue bijschaven van verbeter- en kennisoverbrengings technieken. Dit is belangrijk en als trainer ben je daar ook vrijwel dagelijks mee bezig. Zelf je kennis bijhouden betekent ook dat er zelf kennis opgenomen moet worden.
Gewoon leren doen trainers dus ook!

Nu is leren op zich, een beetje maatwerk voor bijna iedereen. Geen persoon neemt stof/kennis/werking van een product op dezelfde manier op. Sommige mensen kunnen erg goed uit de voeten met het zeer theoretisch "boeken" leren. Anderen willen wel lezen, maar ook in de praktijk met concrete voorbeelden en oefeningen bezig zijn. Onderstaande punten kunnen van toepassing zijn voor degene die zich voorbereiden op een (Microsoft) examen. De tips komen gewoon uit de dagelijkse pratijk en ik wil hier iedereen een beetje mee de drempel overheen helpen. Wil je in de voorbereiding van/naar een examen het er liever even persoonlijk over hebben? Dat kan natuurlijk. Bellen, mailen, of een goed gesprek na afloop van een cursus/sessie? Geef het even aan, en ik je proberen er zo goed mogelijk mee te helpen.   


Nerveusiteit:
Vaak de grootste angst, examenvrees,.... 3 x gezakt al voor je rijbewijs en dan moet je van je werkgever nog een certificaat gaan halen ook!  Je wordt al zenuwachtig bij de gedachte alleen al. Inmiddels heb ik een paar van dit soort kandidaten mee mogen maken. Probeer je niet te druk te maken erover. Zeker als je al eerder kennis hebt gemaakt, (mee werkt) met de software waar je voor aan het leren bent, ken je de basis in ieder geval goed genoeg. Bespreek je examenvrees eens met een collega, of ga er desnoods samen naar toe. Je moet je examen toch helemaal alleen maken, maar het kan schelen. Je kent er tenslotte nu ook iemand anders, het is gezelliger als je even moetne wachten vooraf, en je collega zit tenslotte in hetzelfde schuitje, met is misschien zelfs zenumachtiger dan dat je zelf bent. Steun elkaar, en pep elkaar lekker op.    


Volg een cursus:
Een cursus/training volgen is voor de meeste mensen de eerste stap richting kennis uitbreiding van nieuwe producten, toepassingen en/of software. Het is geen schade om een cursus/training te volgen, alleen maar prijzenswaardig. Op deze manier, krijg je goed inzicht in waar het product echt voor bedoeld is, en zit je direct helemaal op het goede spoor. Het is handig en laagdrempelig om vragen te stellen, want vaak wordt er gewerkt in relatief kleinere groepen. Er zijn vaak zogenaamde "labs" beschikbaar, waar je zelf kan oefenen met de zojuist theoretisch behandelde onderwerpen. Tevens is er vaak ook wel ruimte om een extra vraag te stellen, iets dieper op specifieke materie in te gaan, of nogmaals (herhaling) iets uitgelegd te kunnen krijgen. Doe dit ook gewoon, een trainer zal dit nooit erg vinden zolang het maar onderwerp gerelateerd is. Je staat nooit voor gek, het gaat om het goed opnemen van de stof. Niet iets denken en de trant van "Dat zoek ik nog wel eens een keertje op" of iets dergelijks, want dat ga je nooit meer doen. In veel gevallen zal het volgen van een training werk- en/of werk-voorbereidend gerelateerd zijn. In veel gevallen zal een werkgever een cursus zelfs wel willen vergoeden. Vraag er maar eens naar. 


Boeken / White-papers:
Er zijn vaak genoeg boeken en white-papers te vinden over nieuwe (of bestaande) producten, die je als voorbereiding kunt doornemen. Lees ze aandachtig door en probeer daarmee ook te begrijpen wat de achterliggende gedachte van een nieuwe functie is. Omdat het nieuw is, zal er vrijwel zeker minimaal één vraag over worden gesteld. Als je hierdoor de materie/functie/techniek beter gaat snappen zal je dat alleen maar sneller helpen bij het leren. Geen product is hetzelfde, maar technieken en functies gaan wel steeds meer op elkaar lijken, terwijl het vaak alleen een uitbreiding van reeds bestaande technologie bevat, zijn de vorige versie. Dit is geen garantie. Er zijn natuurlijk voorbeelden te over waarbij een nieuwe release van een product een andere technologische basis heeft gekregen, in dat geval...  gewoon beginnen te lezen. De white-papers vind ik om meerdere redenen het handigst hierbij. Ze zijn vaak in PDF formaat, daardoor doorzoekbaar, zodat ik ze ook als naslag- en/of referentie-document kan gebruiken. Het formaat speelt steeds minder een rol, maar een PDF is natuurlijk wel lekker digitaal en goed te bewaren op je harde schijf. Zoek maar eens op internet naar PDF bestanden met de naam van het product dat je zoekt en wat teksten erbij als manual,RTM, unleashed of preview. Zorg wel dat je eerdere een restore punt op je PC hebt gemaakt of achter een goede firewall zit, want je kunt zomaar op de raarste sites terecht komen. Overzetten naar je tablet en het kan nog mee op reis, of voor achter in de auto ook. Toch koop/lees ik ook wel eens boek. Dat gaat tegenwoordig heel makkelijk allemaal via internet. De kosten zijn relatief laag, en zeker als het een beetje boeiend wordt beschreven neem je de stof goed op. Er zijn tegenwoordig best goede technische boeken (in de Engelse taal) te bestellen via bol in Nederland, maar ik wil meestal wel iets sneller zijn en dan kun je ook heel goed bij Amazon terecht bijvoorbeeld. Als ik op reis ben, is het nog het lekkerste, in je hotelkamer of in de lobby gewoon even lekker lezen met een boek. Half vakantiegevoel na een werkdag en toch nog wat tot je nemen. Als naslagwerk voldoet het altijd, maar echt weer eens bladzijden omslaan is ook wel weer eens goed. Even iets anders dan dat toetsenbord en dat scherm.


Beeld je dingen in:
Niet iedereen werkt voor een groot bedrijf. Software en operatingsystemen worden daar echter wel voor gemaakt. Het kan dus best werken, dat je tijdens de voorbereiding van je examen je zelf af en toe eens voorstelt dat je inderdaad bij de "Woodgrove Bank" werkzaam bent. Denk groot daarbij, en denk niet direct "dat gebruiken wij toch nooit". Voor hetzelfde wordt het bedrijf waar je voor werkt volgend jaar overgenomen of ga je ergens anders werken. Belangrijkste is wel dat je dus groot blijft denken hierin, niet alleen is de opzet, configuratie, en installatie bij grootte en kleinere bedrijven vaak precies hetzelfde,... maar zeker ook omdat er gewoon vragen over gaan komen op je examen.Mee schrijven: 
Wil je later nog eens iets terug zoeken? Schrijf het op tijdens het volgen van een training, workshop of seminar. Niet alleen schrijven om het later nog eens op te zoeken, maar ook als je ergens iets over wilt vragen aan het einde van een trainingdeel, en gewoon het verhaal niet wilt onderbreken. Veel mensen vinden het prettig om bepaalde sleutelwoorden van een verhaal mee te schrijven. Het helpt ze beter de behandelde stof te onthouden en als ze het teruglezen komt het verhaal van de training er weer grotendeels bij.
Probeer het eens en geef het een kans.


Labs maken:
Steeds meer examen vragen worden meer en meer praktijk gericht. Een cursus is leuk, white-papers ook maar hoe het in de praktijk werkt en toegepast wordt is net zo belangrijk. Niet een complete "knoppen" training, die zijn er natuurlijk ook, maar als je (online) oefeningen volgt, leer je vanzelf hoe een product werkt en hoe je tot een bepaald resultaat kunt komen. Steeds meer opleidingsinstituten bieden deze dan ook (online) aan, juist omdat tegenwoordig de e-learning flink in opkomst is.  Thuis, op kantoor en/of in het weekend studeren op de plek waar jij dat wilt. Heerlijk, laagdrempelig en eenvoudig wordt het gevonden. Let wel op dat je de discipline hebt om er regelmatig mee bezig te zijn. Doe je dat niet gaat de training je ook niets opleveren.


Internet:
Internet wordt door veel mensen als bron voor alle informatie gezien. Wees daar echter terughoudend in. Vaak gaat het om heel specifieke situaties, installaties, of zijn die zelfs helemaal niet beschreven. Niet elke oplossing, theorie, of meningen over (Microsoft) producten kloppen ook altijd. Bedenk bij jezelf altijd of het "zou kunnen"; en gebruik als referentie artikelen bijvoorbeeld voornamelijk TechNet-; MSDN & Microsoft.com ( in het geval van MS producten). Je gaat tenslotte ook geen drivers downloaden van crap.com of wiltueenvirus.nl als je een HP of een IBM driver moet hebben. Kijk ook regelmatig eens op de Microsoft Learning site. Hier staat vaak een apart tabblad "Skills Measured" bij. Hierin staat grofweg op welke gebieden er vragen aan je gesteld gaan worden, en voor welk percentage dit dan meetelt in je examen. Ga er niet helemaal op af, want dit wisselt nog wel eens. Wel kun je zo snel zien of er dingen bijstaan die je nog niet (helemaal) beheerst, zodat je daar de focus meer op kunt gaan leggen. Ook kun je via deze sites test examens vinden die je kunnen helpen in de voorbereiding. Dit zijn niet exact de vragen zoals je ze op je examen zal krijgen, maar het helpt je in de voorbereiding en is een leukem    


E-learning +:

E-learning kennen we allemaal wel, ze zijn er in vele maten en soorten. Alleen theorie of in een combinatie met het maken van zogenaamde labs zoals hierboven beschreven staat. Tegenwoordig worden er echter ook E-learning trainingen met een (beperkte) begeleiding van een trainer aangeboden. Door veel mensen wordt dit als een prima basis gezien om flexibel te kunnen leren, maar ook daarnaast, per mail, lync-,team- of netviewer sessie net even dat stukje extra uitleg of demonstratie te kunnen krijgen zodat ze zelf weer een stapje verder kunnen met het materiaal. 


Hoe doe ik het zelf:
Dit is een vraag die mij met enige regelmaat wordt gesteld. Zowel door mensen die voor de eerste keer een examen gaan maken, als door mensen die het in de voorbereiding prima doen, maar die helemaal dichtklappen op het echte examen. Het antwoord is ook niet heel erg moeilijk. Het hangt ook een beetje van het soort examen af. Zelf ben ik erg vaak met de nieuwste producten bezig, gewoon omdat ik dat erg leuk vind om te doen en omdat het natuurlijk ook een deel van mijn werk is.

Beta-examens: gaan net even anders, dan examens voor producten die al enige tijd uit zijn. Bij beta-examens is er allereerst iets extra tijd, omdat het meer vragen dan gebruikelijk zijn bevat. Een flink na-deel is echter dat je totaal geen idee hebt waar de vragen ongeveer over zullen gaan. Eigenlijk moet je dan het product al door-en-door kennen zodat je echt alle kanten met de vragen op kunt. Hiervoor download ik meestal het product zelf, je kunt bijna overal wel een trial-versie van downloaden, en ga er zelf mee zitten "spelen" in Hyper-V of bijvoorbeeld in VMware Workstation. Zo kan ik me beter in het gebruik van het product verdiepen en leer ik er ook direct van. Tijdens het lezen van white-papers bijvoorbeeld, probeer ik het dan direct gewoon zelf uit, dat is voor mij vaak de beste manier. Ook kijk ik dan meer op forums enz. waar anderen mensen problemen en issue's melden. Erg leuk en leerzaam om het dan zelf in je eigen test omgeving proberen te realiseren. Je levert een bijdrage aan de community en leert zelf ook flink van het product doordat je zelf moet uitvinden hoe het werkt. 

MS-examens: gaan normaal over staande producten. Software producten die reeds de "end-of-life" status hebben gekregen hebben meestal nog wel een half jaartje om er nog examen in te kunnen doen. In de praktijk gaat namelijk echt niet elk bedrijf direct over naar een nieuwe versie van een besturingssysteem, dat telt voor zowel servers als eindgebruikers systemen. Daar kun je van profiteren, want als een product eenmaal al een tijdje op de markt is, is er natuurlijk van alles over te vinden op het internet. Ook kun je beter en makkelijker bij een opleidingsinstituut een proef-examen gaan doen. Dit is vaak helemaal niet zo prijzig, maar geeft je wel een prima beeld van het soort vragen die gesteld zouden kunnen worden. 

Laat ik samenvattend zeggen, ik stop er gewoon een heleboel energie in, op een heleboel manieren. Ik maak er echt tijd voor vrij. Natuurlijk vind ik het leuk om met nieuwe software en technieken bezig te zijn, anders hou je het ook niet vol. Ik gebruik bijna alle hierboven genoemde zaken, van cursus, internet, tot vragen stellen aan collega's of experts op hun gebied in de hele wereld. Net zolang totdat ik van mezelf vind dat ik het voldoende snap. Dan ga ik pas een examen boeken en neem alles op weg daar naar toe nog eens even rustig door. Voor mij een succesvolle formule, maar geen persoon is hetzelfde. Probeer daarom voor jezelf uit te zoeken wat het beste voor je werkt en hou je daaraan. Wel zul je merken dat als je eenmaal lekker aan het leren bent geslagen, het gedurende de tijd makkelijker zal gaan. Succes in ieder geval!   Extra tips:
Onderstaande tips zijn van mij persoonlijk. Iedereen bereidt zich op een andere manier voor op een examen en daarom is er nooit helemaal een "totaal" oplossing. Kijk gewoon eens wat er het beste voor jezelf werkt en wellicht denk je dan nog eens aan één van de onderstaande tips.

 • Ga op tijd naar bed de avond voor je examen en beperk (geen) het gebruik van alcoholhoudende drankjes. De stof ken je immers, en goed uitgerust, een lekker broodje bij je ontbijt en dat soort zaken werken beter en ontspannender dan nog een keer door een boek heen lezen, in de trein, op weg naar je examen locatie. 

 • Zorg dat je weet waar je moet zijn voor je examen. Waar je kunt parkeren,
  en hou een beetje rekening met onverwachte files, en om-leidingen.

 • Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent. Niet alleen belangrijk vanwege het bovenstaande punt, maar er kunnen meerdere mensen aan het inschrijven zijn, je kunt nog even relaxed van het toilet gebruik maken en/of een kopje koffie drinken. Hoe lekkerder je zelf in je vel zit, des te beter zal je examen gaan.

 • Regel een "Second Shot" indien mogelijk. Met enige regelmaat kun je via de Microsoft MCP site een zogenoemd "Second Shot" aanvragen. Meestal gedurende de herfst en de wintermaanden, wanneer de meeste mensen echt weer eens aan het leren gaan. In de lente en de zomer is het nu eenmaal beter weer buiten en gaat iedereen op vakantie. Dit is een code die je in kunt geven tijdens het boeken van je examen bij Prometric. Zak je voor dat examen, dan kun je kosteloos een nieuw examen reserveren. Afhankelijk van het type examen dient er wel 7 tot 14 dagen tussen te zitten. Kun je mooi nog even alle stof een keertje doornemen.
    
 • Neem de stof samen met een collega door. Ga eerst samen lekker wat eten na het werk en ga daarna aan de slag, overhoor elkaar indien jullie dat prettig vinden. Dit helpt zeker bij mensen die te weinig studie discipline hebben. Door regelmatig af te spreken wordt je automatisch "gedwongen" met het materiaal en je training bezig te zijn. 

 • Van uitstel komt maar al te vaak afstel. Zet simpelweg in je agenda wanneer je tijd aan je studie wilt besteden. Een vaste avond door de week, of bijvoorbeeld een paar uur op de zaterdagmorgen. Het staat direct in je telefoon ook en het is een beetje een stok achter de deur voor jezelf. Er blijft zo voldoende tijd over voor andere belangrijke zaken als gezin, sport of sociale bezigheden. Je doorlooptijd is ook gelijk bekend. Wordt er gemiddeld 60 tot 80 uur voor een bepaalde training gegeven? Geen mens is gelijk, misschien ga je er zelf wel 100 uur over doen voordat je alles goed in de vingers hebt. Als je dan weet dat je 5 uur in de week iets echt aan je studie kunt doen, weet je zeker dat het 20 weken gaat duren. Dan kun je nog wachten met het inplannen van je examen.
 • Twijfel je of je stof wel voldoende beheerst? Ga terug aan de studie en stel je examen uit. vroeger was dit gratis, tegenwoordig kost dit een klein bedrag, afhankelijk van het type examen, tussen de € 20,=. en de € 35,=. Beter iets meer betalen voor het uitstellen van je examen, dan onvoldoende voorbereid toch maar stom een onvoldoende voor je examen te gaan halen.  


Ik hoop dat je als lezer(es) in ieder geval na het lezen van het bovenstaande met wat hernieuwd en/of meer enthousiasme weer aan de voorbereiding voor je examen gaat beginnen. Bijscholing en het bijhouden van actuele kennis is, en zal altijd, belangrijk zijn in je werkzame leven. We leven niet meer in een tijd dat je met één studie de rest van je leven niets meer bij hoeft te leren. Dat was 100 jaar geleden misschien wel zo, maar tegenwoordig werkt dat zeker zo niet meer. Zeker in snel veranderende (technologische) technieken, zoals in de informatica & software, bijna een dagelijkse klus. Leren en bij blijven hoort er gewoon een beetje standaard bij. En vragen stellen kan altijd, denk daaraan! Dat is een deel van ons vak en we doen het ook graag. Ook trainers weten ook niet alles uit het hoofd, we zijn tenslotte ook maar mensen, maar dan zoeken we het op, of vragen we het aan de bron zelf.  Dus heb je vragen? Stel ze gerust en neem?  Neem dan contact op met mij op.


Veel leer plezier gewenst !


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ben OostdamBen Oostdam has been working with Windows systems since 1993. Worked for several companies as a system administrator, and is currently a Senior Engineer and (Freelance)Trainer for a large company in the Netherlands specialized in System Center and Messaging Solutions, ad-hoc solutions and quick work-arounds for major issue's.

Disclaimer: The information contained in this website/article is for general information purposes only. The information is provided as is, by Ben Oostdam and while we endeavour to keep the information up to date and correct, we make no representations or warranties of any kind, express or implied, about the completeness, accuracy, reliability, suitability or availability with respect to the website or the information, products, services, or related graphics contained on the website for any purpose. Any reliance you place on such information is therefore strictly at your own risk. In no event will we be liable for any loss or damage including without limitation, indirect or consequential loss or damage, or any loss or damage whatsoever arising from loss of data or profits arising out of, or in connection with, the use of this website. Through this website you are sometimes able to link to other websites which are not under my control. I have no control over the nature, content and availability of those sites. The inclusion of any links does not necessarily imply a recommendation or endorse the views expressed within them. Every effort is made to keep the website up and running smoothly. However, I take no responsibility for, and will not be liable for, the website being temporarily unavailable due to technical issues beyond our control. All entries in these articles, are my individual opinion, or from co-writers and they don't necessary reflect the opinion of my employer.

 

Saturday the 25th, September 2021. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign