Heeft U ook wel eens zin in het maken van een lekkere hamburger maar dan thuis? Ik zelf best wel eens. 
Ik hou van lekker, gezond en vers eten/koken, maar zo'n BigMac van McDonalds moet natuurlijk ook wel eens kunnen.
Niet in de laatste plaats omdat we 3 kinderen hebben en die grote gele letter "M" een werkelijk onweerstaanbare aantrekkingskracht op kinderen van alle leeftijden uitoefenen. Voor deze marketing mensen moet je wel respect gaan krijgen dat ze dit allemaal voor elkaar krijgen. Maar wel leuk om ze (de kinderen) een keertje wat actiever te krijgen op een bijna regenachtige zondagmiddag en ze te leren hoe je nu echte McDonalds hamburgers maakt. Komt nog bij, dat ik het zelf ook helemaal niet erg vind om eens even lekker in de keuken bezig te zijn. 

Eén van de grootste geheimen van McDonalds is echter hoe de saus gemaakt wordt die op 2 verschillende lagen binnen je BigMac zit. Zelf thuis de geheime BigMac saus maken - www.oostdam.info afbeelding BigMacDe echte BigMac sauce dus! Niet die bijkomende sausjes allemaal zoals de "Sweet Chili"; "Spice Buffalo"; "Hot Mustard" en de natuurlijk de standaard "BBQ" saus. Nee, wat ik bedoel is die echte en orginele BigMac sauce!

In de reclame wordt die ook altijd wel de "Secret Sauce" genoemd.
Een hamburger maken kan bijna iedereen wel thuis,.. 
Ik zal voor de zekerheid onderaan nog even een receptje geven.

Maar thuis die echte saus maken lukt bijna niemand en in de winkel is het niet te koop. De "Mad Sace" komt heel aardig in de buurt maar is het net niet. Ja ik ben een lekkerbek en een zeurpiet als het op fijnproeven aankomt. Hoe gaan we nu zelf deze saus maken? Daar is dit recept voor.

Je mag het best gebruiken, daarvoor zet ik het ook op deze pagina, maar als je het zelf wilt publiceren, zet dan de link naar dit artikel erbij, of neem even contact met mij op voor andere vormen van bronvermelding.


Recept voor BigMac saus:
Om te beginnen...  deze saus maken we ruim voordat we aan het hamburger bakken zelf beginnen. 
Afhankelijk van de hoeveelheid die je maakt, moet die namelijk nog eventjes in de koelkast staan.
Doe de onderstaande ingrediënten allemaal bij elkaar in een kom of schaal. 

 • 5 eetlepels gewone mayonaise
 • 4 eetlepels normale ketchup
 • 2 eetlepels piccalilly ( Dit maakt de saus fris )
  (Een ingelegd mengsel van met name augurken, zilveruitjes en bloemkool in een saus van azijn en mosterd)
 • 1/2 eetlepel chilipoeder
 • 1/2 eetlepel (witte)(natuur)azijn
 • 1/2 eetlepel zout
 • 1/2 eetlepel suiker
 • 1/4 ui ( bij gebruik van lente uitjes, neem er er stuk of 5 kleine )
  (Maakt niet heel veel uit, bij de McDonalds snijden ze die ook niet altijd vers)
Snij de ui in hele kleine blokjes, zo klein als je maar kunt, en haal ook even je mes door de piccalilly heen. Klop dan de heleboel stevig en met een ferme slag door elkaar heen tot je een "bijna" saus in je schaal hebt. Het ruikt, en proeft nog steeds niet echt naar de "Secret Sauce" die tussen je BigMac zit. Maar nu komt de truuk. Zet de schaal in de magnotron en zet die gedurende 30 seconden helemaal vol aan. Ik reken de 30 seconden even omdat ik nu een kleine gebruik, zeg maar één met een vermogen van 600/800 Watt. Heeft jouw magnotron meer vermogen? Pas dan de tijd een beetje aan. Beter iets tekort, dan te lang, je kunt de schaal altijd nog even terugzetten voor een paar seconden en na een paar keer weet je toch wel hoeveel het ongeveer in jouw magnotron is.

Nu heb je de saus, proef maar eens, het begint er al op te lijken. Maar,..  de smaak is er nog net niet helemaal. Dek de schaal nu af met wat folie en laat het geheel afkoelen in de koelkast. De suiker, gaat de azijn compenseren en voila!!... de echte "Secret" BigMac sauce is klaar voor gebruik zodra de hele schaal afgekoeld is.


Varianten: 
Jawel, ook de McDonalds wil nog wel eens wat varianten in de saus aanbrengen. In Frankrijk kun je deze saus al helemaal niet eens krijgen, al zou je willen, maar in plaats van de azijn kun je (duurdere) vinaigrette gebruiken. Je kunt een klein beetje paprika poeder toevoegen om de kleur iets roder te maken, en mij zijn ook een paar varianten met 1/4 eetlepels knoflook- en uien-poeder bekend. In plaats van piccalilly wordt ook wel eens gewone gele, pure mosterd gebruikt, dat is echter alleen redelijk gebruikelijk in de noordelijkere Amerikaase staten en Canada. Die gebruiken we hier echter niet. Ik ga veel op bezoek bij klanten en als ik dan naar knoflook ruik is dat ook direct negatief. Zoals het hierboven staat voldoet het recept echter prima en knoflook-, uien-, en paprikapoeder zijn eigenlijk alleen maar extra's en niet nodig voor het recept!


Een officieel (Home BigMac) hamburger recept dan:
Ook hier zijn weer de nodige varianten mogelijk. Ik geef je onderstaand het orgineel van de BigMac. Neem, en varieer er gerust op los, de McDonalds doet precies hetzelfde, alleen dan heet het een andere "vernieuwde" Burger/Menu elke 3 maanden.
Hoog Sesamzaad broodje, die je in 3 delen horizontaal doorsnijdt met een vlijmscherp mes.

 • Neem 150 tot 200 gram rundergehakt, verdeel die in 2 delen en doen ze beide in een ronde ring vorm (met een diameter van 8 tot 10 centimeter); zodat je gelijk gevormde hamburgers krijgt. Niet te dik, blijf zeker onder de centimeter dikte in de vorm. Duw het vlees eventjes aan om de "plak" wat steviger en compacter te krijgen. Dat is rauw vlees, dus was direct erna wel even je handen af. Bak deze lekker snel in een zeer warme pan met bijna of geen oliën. Precies totdat het vlees gaar is en er een klein krokant stukje op beide kanten van het vlees zit. Regelmatig en snel draaien dus. Zorg dat de burger niet breekt tijdens het draaien. Ach oefening baart kunst zullen we maar zeggen.
 • Doe in het midden van het onderste deel van het broodje een flinke klodder van de eerder gemaakte saus. geen zorgen, het is juist de bedoeling dat de suas een beetje in het broodje trekt.
 • Snij de rest van de ui (je hebt nog 3/4 over van de saus) op in kleine blokjes, en strooi daar de helft van over de bodem met saus heen.
 • Leg er één laagje (krul)sla overheen en zorg ervoor dat er niet teveel "dubbel" ligt. doe daar nog een heel klein beetje van de zojuist gemaakte saus overheen. De saus trekt direct een klein beetje in de slablaadjes en vermengd zich met de smaak van de uitjes.
 • Leg er nu één plakje (cheddar) kaas overheen, en,.. inmiddels is na 90 seconden allang je eerste deel van de hamburger klaar. leg deze recht op de kaas, deze zal hierdoor ook iets gaan smelten, wat het alleen maar lekkerder zal maken.
 • Leg het middelste deel van het sesamzaad broodje er recht bovenop. 
 • Even een paar stappen herhalen die we net ook al hebben gedaan...  Weer een, iets kleiner nu,.. (want dunner stukje brood) kloddertje saus op het broodje, en een klein beetje (ietsje minder dan de onderste laag) de fijn gesneden uitjes er overheen. Weer een laagje (krul)sla, één laagje, pas op dat je niets "dubbel" legt. Ietsje uitsteken is belangrijker dan dubbele sla laagjes.  
 • Nu gaan er 3 tot 4 plakjes augurken bovenop de sla. Niet heel dik, maar zeker wel een milimeter of 4. (Bij de McDonalds horen ze ook zo dik te zijn, maar zijn ze helaas nog wel eens wat dunner) Zal wel een vorm van kosten besparing zijn, de saus zit ook niet altijd extra tussen de broodjes zullen we maar zeggen.
 • Het laatste stuk vlees er bovenop leggen. 
 • Strooi de resterende uitjes over de laatste hamburger schijf heen.
 • Eventueel nog een heel klein beetje saus, maar dat is geen vereiste.
 • Laatste topje van het sesam broodje er overheen en klaar is de kok.

Nu hebben we de hamburger zoals die origineel bedoeld en bedacht is, inclusief de echte "Secret Sauce"!!
Ha, ha, we zijn er nog niet.... Ik heb dit zelf natuurlijk al eens een paar keer gedaan en ben de bekende varianten van McDonalds zelf thuis ook maar eens na gaan maken. Oh nee,.. home discovering cooking heet dat geloof ik, anders wordt ik dadelijk nog aangeklaagd of zo. Onderstaand dus gewoon alleen een paar losse "varianten". Er zijn zoveel reclames op (kinder)TV zenders, dat moet toch een keer kunnen lukken om dat zelf te ontdekken, en anders helpen je kinderen je wel.


Variaties op de standaard BigMac:
- Gebruik uien ringetjes en bak deze heel eventjes lichtbruin aan.
- Bak een paar kriel-eitjes, er kunnen er wel 5 in een normale pan en je hebt de nieuwe "na-jaars" variant te pakken.
- Leg over de augurken 2 plakjes fijn gesneden tomaat.
- Strooi in plaats van de 2e laag uitjes er eens voor gebakken/geroosterde uitjes op.
   Zo in de winkel verkrijgbaar, en een heerlijke (bekende) variant.  


Dus,... de volgende keer dat je een reclame van de geel kleurige letter "M" op de TV ziet,.. probeer hem gewoon eens na te maken. Lukt het niet of wil je meer informatie? Ik heb in mijn persoonlijke netwerk voldoende bedrijfjes zitten die heel leuk met dit soort dingen, speciaal voor kinderen bezig zijn. Voor het zuiden van het land zoek ik nog een leuke referentie/partner, maar voor het noorden van het land ken ik meerdere bedrijfjes die dit soort variaties "live" ook wel eens met kinderen doen als je bijvoorbeeld een kinderfeestje wilt geven en er zelf geen zin in hebt. Neem even contact met me op [per e-mail en ik geef je een paar goede adressen in de buurt.


Ik hoop dat dit artikel leerzaam is geweest en wens iedereen smakelijke experimenten met een gele "M" toe.Ben

Friday the 7th, May 2021. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign