Wijn,....  boekenkasten, nee bibliotheken vol zijn er al over geschreven, en dat gedurende vele eeuwen. Wist u bijvoorbeeld dat wijnen al meer dan duizenden jaren worden gemaakt? De eerste beschavingen, van Grieken, Babyloniërs en Romeinen, kende al vele vormen van wijnen. En tegenwoordig is de belangstelling voor wijn alleen maar groter. Mede doordat grenzen bijna niet meer bestaan en deels ook doordat productieverbeteringen, commercie ook de betaalbaarheid voor de gemiddelde wijnliefhebber flink beter hebben gemaakt.  Maar wijn proeven en er leren van te genieten is niet altijd even eenvoudig.  Hier zijn technieken voor, en het gemiddelde wijntje dat de consument bij de slijterij of supermarkt koopt, is kwalitatief toch vaak onder de maat. Druivensoorten worden door de grotere merken vaak flink door elkaar gemengd waardoor een "algemene" smaak ontstaat die op grotere, commerciële schaal, ge-exporteerd en gemengd kunnen worden. Bepaalde druiven soorten zijn "populair" gedurende een tiental jaren en dreigen vervolgens te verdwijnen. Gelukkig zijn er steeds meer en meer wijnboeren die de oudere productie methoden weer omarmen en bewust kiezen voor degelijke kwaliteit en vakmanschap.

En wijn wordt gedronken in glazen. Men zegt wel eens, iedere wijn zijn eigen glas, maar is dat ook zo? Er zijn enkele basis vormen, maar hoe herken je die? en waarom is die vorm dan zo? Bourgogne en Bordeaux glazen, wat is eigenlijk het verschil? Wat is een flûte? Waarom zijn al die varianten er eigenlijk? Graag vertel ik hierover. Het maakt het proeven van een goede wijn alleen maar beter. Maar er zijn meer onderwerpen met betrekking tot wijnen die erg leuk zijn om over te praten. Waarom zou je een capsule snijder gebruiken bijvoorbeeld? Of waarom is het beter om sommige wijnen vooraf te decanteren?  Wat is de reden waarom wijnen altijd moeten "liggen"? en is het gebruik van een wijnthermometer nu onzin of niet? Leuk toch allemaal? Heerlijk vind ik het om over dit soort zaken te praten!
Wijnproeven voor de beginners, liefhebbers, of echte kenners in elke prijscategorie
Gegroeid vanuit deze pure liefhebberij organiseren wij zo nu en dan ook een "private" proeverij. Niet op commerciele basis, want onze dagelijks euro's verdienen we met andere zaken, maar meer vanuit de uit de hand gelopen hobby en de wens om de liefde voor wijnen met andere te delen en mensen in het algemeen een beter "wijnbeleving" voor langere tijd mee te geven. Er zijn zo veel verschillende druivensoorten, gebieden, landen en wijnhuizen. Hoe kom je dan tot een goede wijn keuze bij een bepaald gerecht, in combinatie met persoonlijke smaken? Welke "vin mousseux" is geschikt als aperitief? Het hoeft zeker niet altijd een volle champagne te zijn namelijk. Welke wijn is geschikt als dessertwijn? Veel vragen, en er is vrijwel nooit een eenduidig antwoord op te geven. Door samen te proeven, te praten en te leren vergelijken, kun je in relatief korte tijd leuke verschillen aantonen en mensen bewuster van de verschillende smaken maken.


De wijnen liggen niet "vast" hoewel er wel aantal basis smaken en soorten vastliggen, omdat anders ook verschillen niet duidelijk kunnen worden gemaakt en er moeten natuurlijk wel duidelijke verschillende te proeven zijn voor de aanwezige groep.


Proeven en weer uitspugen. Dat doen alleen de echte proevers en afgestudeerde vinologen denkt u? Niets is minder waar! Vaak maken we mee dat delen van de groep de proefwijn wel doorslikt en daar wordt ook rekening mee gehouden in de opbouw van de proeverij, geen enkel probleem. Vaak vinden deelnemers het echter een leuke ervaring en hoort "uitspuwen" er gewoon bij. Daarvoor nemen we altijd minimaal één spittoon(spuugbak) mee. Een ervaring apart voor velen.


Zit de smaak van een wijn eenmaal in de mond, dan moet deze smaak eerst geneutraliseerd worden voordat een nieuwe wijn goed beoordeeld kan worden. Een neutrale, ongezouten broodsoort met een eenvoudige boter, kan al een heleboel brengen, maar als er toch een wat zakelijkere samenstelling van de genodigden voor de bijeenkomst is, zal een hoger niveau van de neutraliserende, tussendoor "bites" gewenst zijn. Ook die nemen we graag mee. Onze bites en neutraliserende tussendoortjes worden altijd maximaal 2 uur van te voren gemaakt en altijd met de allerbeste verse ingrediënten. Denk hierbij aan (molensteen)brood, olijven, (geiten)kaas, verse fuet, tapenades, serranoham, of diverse soorten speciaal samengestelde rilettes de canard "bites" met recepten vanuit het zuiden van Frankrijk. Lekkernijen die u zeker nog wel eens (zelf) wilt maken om echt van te genieten, samen met een goede fles wijn! Uiteraard hoort hier het zuiverste soort (bron)water bij.
Demonstratie wijnen uit de laatste sessie f-rood-stevig & f-wit-zoet (FRS/FWZ) Wijnproeven voor de beginners, liefhebbers, of echte kenners

Smaken verschillen, en dat is maar goed ook! Mensen die mij al wat langer kennen, weten ook vaak dat ik een heleboel wijnen op voorraad heb liggen. Simpelere, goedkopere wijnen voor een gewoon glaasje bij het avondeten, tot bijzondere flessen die ideaal zijn om bij een speciale gelegenheid als geschenk te geven. Dus komen we elkaar eens tegen? Dan hebben hebben we vanaf dat moment enkele leuke, lekkere onderwerpen om over te praten!


En daarom aan het einde van deze pagina een paar uitspraken die altijd op liefhebbers van wijnen van toepassing zijn en die ik graag met iedereen wil delen:

Le vin est le professeur du goût et, en format à la pratique de l'attention intérieure, il est le libérateur de l'esprit et l'illuminator de l'intelligence. (Paul Claudel)

Nous sommes toujours flattés d'être conviés à visiter de belles caves garnies, mais les bouteilles les plus prestigieuses commencent à exister au moment où on les vide entre amis. (Paul Bocuse)

C'est la pénicilline qui guérit les hommes, mais c'est le bon vin qui les rend heureux. (Alexander Flemming)


======================================================================================


Gebruik het contactformulier op deze site of via deze link en stuur uw bericht.
U wordt gebeld ( of gemaild ) voor het maken van een afspraak.

 

Friday the 7th, May 2021. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign