Windows 10 - Dag IE ( internet Explorer en welkom Edge !

Zoals bij de meeste van jullie wel bekend is, ben ik een echte "early adapter" van met name Microsoft producten. Vandaar deze blog over Windows 10 om jullie eens bij te praten over de nieuwe versies en de mogelijke upgrade trajecten. Oostdam logo Windows 10 Vandaag gaan we het Hebben over de nieuwe Edge browser die, op termijn, de huidige IE11 versie gaat vervangen en meegeleverd gaat worden met Windows 10.

Als dadelijk Windows 10 op de markt is, gaat er ook een einde komen aan het IE (Internet Explorer) tijdperk, de officiële Microsoft browser van de laatste 30 jaar.
Er wordt niet alleen afscheid genomen van de naam, de nieuwe Edge browser is daadwerkelijk nieuw geworden in heel veel opzichten. Beeld rendering is standaard HTML5 en een volledig aparte engine geworden bijvoorbeeld, maar die zal de meeste gebruikers bijna niet opvallen. De belangrijkste en mooiste veranderingen zullen echter nog wel erg nieuw zijn voor de meeste eindgebruikers. Waarschijnlijk is de grootste groep daar over een jaar tijd nog niet eens bekend mee.

Wat zijn dan de belangrijkste wijzigingen? Tijd voor weer een rijtje!

  • Cortana is geïntegreerd in Edge en kan via gesproken tekst intelligent & actief dingen voor je opzoeken en (internet) connecties leggen. Denk aan bijvoorbeeld geschatte reistijd, routes en files.
  • ActiveX, VBScripts en Browser helper object zijn niet meer mogelijk, dit maakt het surfen vooral veel veiliger aangezien cybercriminelen vooral deze technologieën gebruikten om malware, toolbars, enzovoorts te verspreiden.
  • Toegang tot "Extensies", ook die van Chrome en Firefox wordt in de Edge browser mogelijk.
  • Tekenen en eigen aantekeningen op webpagina's is mogelijk in verschillende kleuren en vormen en zijn super eenvoudig met anderen te delen, direct via een mail of bijvoorbeeld via OneNote. Heel handig voor het het aanvullen en verbeteren van webteksten of iemand op iets opvallends te wijzen.
  • Synchronisatie van Favorieten, plugins en bladwijzers over alle "trusted" apparaten, inclusief waarschijnlijk Apple en Android tegen het eind van 2016. Op dit moment werkt dit alleen met Windows machines, via de OneDrive en je "Live" account.
  • Privacy browsing is een aparte functie geworden en draait per blad in een aparte shell.
  • Nieuwe "Lees" modus, die vooral in combinatie met Continuum devices erg prettig is.
  • Mogelijkheid tot het (laten) creëren van een "leeslijst", zelfs in PDF vorm zodat artikelen later (offline) beschikbaar zijn.
  • Integratie en nieuwe default browser op het Xbox platform.


De eerste benchmark testen laten al zien dat de Edge browser vaak tot 2 x sneller is dan de bestaande IE11. De bestaande IE11 browser blijft in ieder geval nog tot eind 2016 beschikbaar. De performance van Edge blijft hier en daar nog wel achter bij Chrome. Een heleboel werk te doen dus nog voor de ontwikkelaars, maar de verwachting is dat Edge vrijwel hetzelfde zal presteren als Chrome, zodra Windows 10 op de markt komt deze zomer. (Ik denk zelf 28 of 31 juli)
Nu nog een iets betere integratie en werking van "Bing" want dat laat met regelmaat nog wel wat te wensen over. Nog 2 maandjes wachten dus....

Meer weten over Windows 10 of de Edge browser? Weet me te vinden!

Tot die tijd,....  Veel plezier bij het werken met Windows 10 !


Tip 1:
for all the latest news on Windows 10.

Tip 2: of this article to notify your own followers to read this.

Tip 3: if this article helped you,.. thanks...

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben Oostdam picture - afbeeldingBen Oostdam has been working with Windows systems since 1993. Started shortly with Windows NT 4, worked for several companies as a system administrator, and is currently a Senior System Engineer for a High Quality service organization in the Netherlands.

Disclaimer: Er is geen enkele garantie voor het gebruik van de bovenstaande informatie. Het publiceren/uitvoeren van deze tekst is geen enkele garantie en dient altijd vooraf goed bekeken te worden. Het volledige risico van het gebruik van deze tekst is voor de lezer(es)/gebruik(st)er. Schade veroorzaakt door acties naar aanleiding van dit artikel, of claims in elke vorm, kunnen dan ook niet behandeld worden. De webmaster van deze site waarborgt niet de accuraatheid en volledigheid van de inhoud van deze webpagina's. Elke vorm van aansprakelijkheid wordt uitgesloten. Deze artikelen zijn mijn persoonlijke mening, of van mede auteurs, en hoeven niet noodzakelijkerwijs de mening van mijn werkgever te zijn.

Friday the 7th, May 2021. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign