Windows 10 - de 7 versies en iets over de upgrade trajecten

Zoals bij de meeste van jullie wel bekend is, ben ik een echte "early adapter" van met name Microsoft producten. Vandaar deze blog over Windows 10 om jullie eens bij te praten over de nieuwe versies en de mogelijke upgrade trajecten. Oostdam logo Windows 10Sinds vorige week is namelijk de build 10122 van de preview Windows 10 versies uitgekomen en deze is zo stabiel dat er alleen nog maar een kleinere updates voor uit zullen komen tot aan de definitieve versie die deze zomer beschikbaar komt. Ondanks enkele resterende "bugs" bij met name AMD processors, is deze versie erg stabiel en ik ben er erg tevreden over. Tijd dus voor een overzichtje van de versies die beschikbaar komen en daaraan gekoppeld wat upgrade mogelijkheden.
Zolang als Microsoft software maakt, zijn er altijd verschillende versies gemaakt, voor verschillende doelgroepen, vaak met verschillende functies en mogelijkheden. Deze hadden standaard de namen Home, Standard, Professional, of Enterprise. Dit is nu een klein beetje veranderd, omdat Windows 10 één platform is geworden voor verschillende apparaten zoals PCs, tablets, telefoons, Xbox's, HoloLens & de nieuwe Surfacehub.

Daarnaast gaat Windows 10 ongemerkt een rol spelen in de wereld om ons heen doordat gebruik te maken van "the Internet of Things (IoT)". Denk hierbij aan de software voor liften, geldautomaten, hartslagmeters en wearables. Zo komen we tot de volgende versies, voor verschillende groepen als eindgebruikers, MKB en grotere organisaties.

 • Windows 10 Home
  Dit is de eindgebruikers versie, speciaal voor (non-domain)desktops.
 • Windows 10 Mobile
  Deze versie is speciaal geschikt voor kleinere mobiele apparaten waarbij het touchscreen centraal staat zoals smartphones and kleine tablets.
 • Windows 10 Pro
  Dit is de desktop versie voor PC's, tablets and 2-in-1's, die behoorlijk wat extra functionaliteieten heeft t.o.v. de Home versie. Deze versie heeft een centrale (store) update functie en bevat o.a. ook Continuum om naadloos te switchen tussen laptop en tablet.
 • Windows 10 Enterprise
  Deze versie is gebaseerd op de Pro versie, maar heeft allerlei extra's voor het beheer in middel tot grotere organisaties. Denk hierbij aan Direct Access, (Long Term Servicing) Branch (Cache), deployment functies en Windows Update for Business. Deze Windows 10 Enterprise versie zal alleen beschikbaar zijn via het Volume Licensing programma.
 • Windows 10 Education
  Is de speciale Windows 10 versie, gebaseerd op Windows 10 Enterprise, voor scholen, leraren en studenten. Deze versie zal alleen beschikbaar zijn via Academic Volume Licensing, en er komen speciale trajecten voor scholen en studenten om Windows 10 Home & Windows 10 Professional apparaten te upgraden naar Windows 10 Education.
 • Windows 10 Mobile Enterprise
  Dit is de uitgebreidere versie van Mobile en zeer geschikt voor allerlei smartphones en tablets. Deze versie zal alleen beschikbaar zijn in het Volume Licensing programma, en bevat alle mogelijkheden om centraal Apps te distribueren en de apparataen te beheren.
 • Windows 10 IoT
  Is de nieuwste Windows 10 versie voor industriële toepassingen zoals geldautomaten, kassasystemen, thermostaten, koelkasten, domotica, terminals en robotachtige toepassingen. Volledig geschikt gemaakt voor IoT (Internet of Things) apparaten die of afstand aangestuurd kunnen worden als deze versie als Windows 10 IoT Core edition geïnstalleerd wordt. Deze Core versie wordt gratis, juist om de grootste op de markt te gaan worden.

 

Upgrade mogelijkheden:
Zoals Microsoft eerder dit jaar al aangekondigd heeft zijn er in het eerste jaar gratis upgrades mogelijk naar de volledige versies van Windows 10 Home, Mobile & Windows 10 Pro voor apparaten die daar geschikt voor zijn en Windows 7, 8.1 of Windows Phone 8.1 als besturingssysteem hebben. Als MCT'er beschik ik over wat relevante informatie daarover indien daar belangstelling voor is.
Na dit eerste jaar zullen upgrades betaald moeten worden via de gebruikelijke kanalen en VL (Volume Licencing) abonnementen.
- Windows 8/8.1 en Windows 7 Home Basic, Home Premium apparaten gaan dan naar Windows 10 Home.
- Windows 8/8.1 Pro, Windows 7 Professional en Ultimate apparaten gaan dan naar Windows 10 Pro.

Algemeen:
- Als je upgrade naar Windows 10 binnen het eerste jaar, krijg je gratis alle updates voor zolang als het apparaat blijft werken. Er komen namelijk geen nieuwere versies meer na Windows 10, maar daarover later wellicht nog eens iets meer.
- Huidige Windows Enterprise versies, en de goedkopere Windows 8 RT versies zullen niet gratis te upgraden zijn.
- Upgrade naar Windows 10 zal mogelijk worden via het normale Windows Update systeem en niet via WSUS. Computers die lid zijn van een domein kunnen wel handmatig de Windows 10 update ophalen.

Veel plezier bij het werken met Windows 10 !


Tip 1:
for all the latest news on Windows 10.

Tip 2: of this article to notify your own followers to read this.

Tip 3: if this article helped you,.. thanks...

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben Oostdam picture - afbeeldingBen Oostdam has been working with Windows systems since 1993. Started shortly with Windows NT 4, worked for several companies as a system administrator, and is currently a Senior System Engineer for a High Quality service organization in the Netherlands.

Disclaimer: Er is geen enkele garantie voor het gebruik van de bovenstaande informatie. Het publiceren/uitvoeren van deze tekst is geen enkele garantie en dient altijd vooraf goed bekeken te worden. Het volledige risico van het gebruik van deze tekst is voor de lezer(es)/gebruik(st)er. Schade veroorzaakt door acties naar aanleiding van dit artikel, of claims in elke vorm, kunnen dan ook niet behandeld worden. De webmaster van deze site waarborgt niet de accuraatheid en volledigheid van de inhoud van deze webpagina's. Elke vorm van aansprakelijkheid wordt uitgesloten. Deze artikelen zijn mijn persoonlijke mening, of van mede auteurs, en hoeven niet noodzakelijkerwijs de mening van mijn werkgever te zijn.

Friday the 7th, May 2021. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign