Windows 7 sneller maken van opstarten www.oostdam.infoWindows 7 gebruikt standaard bij het opstarten maar 1 processor. Dat is logisch, want het kan natuurlijk ook op wat oudere systemen gebruikt worden en die hadden niet altijd meerdere processors. Om de processors goed tot hun recht te laten komen kan je bij het opstarten alle processors laten gebruiken. Dat scheelt al snel een heleboel. De discussies of dit werkt zijn legio. Want Windows 7 weet allang hoeveel processors je computer heeft door het gebruik van HAL ( Hardware Access Layer ). De HAL bevat alle systeeminformatie inclusief het model, frequentie, kloksnelheid, processors, geheugen enz.. Er zijn echter mensen die serieus verschillen schijnen te merken, vandaar toch maar een artikeltje hierover. Op 32 bit systemen is het startproces toch al wel iets trager, voornamelijk omdat niet al het aanwezige geheugen gebruikt kan worden. De instelling die hieronder gewijzigd kan worden is oorspronkelijk bedoeld en gemaakt om (software)ontwikkelaars hun programma's te testen op gebruik bij enkele of dubbel processors.

 

Hoe controleer je of je meerdere processors hebt?
Klik met de rechtermuis knop op de werkbalk en selecteer taakbeheer. Dit kan overigens ook via de bekende toetsencombinatie Ctrl+Alt+Del. In het Tabblad Prestaties zie je vervolgens het gebruik van de CPU ( dat is de processor ) Heb je 2 of meer vakjes bovenaan in dit scherm beschikbaar, dan heb je meerdere processors in de computer zitten. Is het maar één vakje, gaat deze truc niet op.  Als je met de rechtermuis knop op "Deze Computer" klikt en daarna voor "Eigenschappen" kiest; zie je in het midden "Systeem" staan. Daar staat ook het type processor in. Zodra daar Duo of Quad in de tekst staat zal het ook werken. Denk aan wat ik net schreef over HAL...


Hoe doe je dit dan?

Hou de "Windowstoets" ingedrukt en druk op de "R" om de commando regel te krijgen en type daarin "MSConfig". Dit kan natuurlijk ook via de zoekfunctie boven de startknop worden ingetypt. Ga naar het Tabblad "Boot". Bij computers die meerdere Operatingsystemen hebben, moet je er wel even goed op letten dat wel Windows 7 geselecteerd staat. Klik daarna op de knop "Geavanceerde Opties". Klik links bovenin het vierkante blokje aan naast "Aantal Processors". Hierna kun je het juiste aantal selecteren (waarschijnlijk maximaal dus). Door het gebruik van HAL zal het aantal beschikbare processors in dit uitklapvakje ook hetzelfde zijn als eerder bij het nakijken te zien is geweest. Hierna moet je 2 keer op OK klikken waarna de computer een herstart nodig heeft om de nieuwe instellingen te laten werken.
 


Let Op:
Het onjuist wijzigen van de MSConfig kan gevolgen hebben voor het starten van een computer. De meningen over de werking van de hierboven genoemde oplossing verschillen en kan alleen objectief beoordeeld worden door zowel vooraf, als nadien een meting te verrichten.


Printscreen:
Niet aanwezig.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben OostdamBen Oostdam has been working with Windows systems since 1993. Started shortly with Windows NT 4, worked for several companies as a system administrator, and is currently a Senior Support Engineer for Qurius Customer Care in the Netherlands, specialized in System Center Solutions.

Disclaimer: Er is geen enkele garantie voor het gebruik van de bovenstaande informatie. Het publiceren/uitvoeren van deze tekst is geen enkele garantie en dient altijd vooraf goed bekeken te worden. Het volledige risico van het gebruik van deze tekst is voor de lezer(es)/gebruik(st)er. Schade veroorzaakt door acties naar aanleiding van dit artikel, of claims in elke vorm, kunnen dan ook niet behandeld worden. De webmaster van deze site waarborgt niet de accuraatheid en volledigheid van de inhoud van deze webpagina's. Elke vorm van aansprakelijkheid wordt uitgesloten. Deze artikelen zijn mijn persoonlijke mening, of van mede auteurs, en hoeven niet noodzakelijkerwijs de mening van mijn werkgever te zijn.


 

Wednesday the 23rd, June 2021. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign