In Windows 7 worden aangesloten apparaten keurig weergegeven met een afbeelding van relatief hoge resoltie, om zo ook visueel een goed beeld te krijgen van het apparaat. De actieve apparaten zijn direct terug te zien in de "Apparaten en Printers" via de start knop. Indien er een internet verbinding is, zal Windows 7 in de meeste gevallen, direct bij het aansluiten of installeren van een apparaat het meest lijkende icoontje van internet of het installatie pakket afhalen. anders wordt één van de standaard iccontjes gebruikt.

Wat als er nu een verkeerd icoontje wordt gebruikt?
Ga in dat geval met de verkenner naar het profiel op je harde schijf. C:schijf, Users/gebruikers, en degene met het slotje ben je zelf. Ga nu naar AppData, Local  ( verkort of in scripts is dit %localappdata% ), Microsoft, Device Metadata, dmrccache, en vervolgens het mapje van de taal die je gebruikt. In mijn geval "en-us" omdat ik de Engelse taal standaard gebruik, maar deze artikelen wel in de Nederlandse taal type. In de mappen die je daar nu ziet staan, worden de gegevens ( van de ooit ) aangesloten apparaten en printers bewaard. Je ziet echter alleen wat nummers en letters als mapnamen staan, die veel overeenkomsten echter vertonen met de SID nummering zoals die in Active Directory worden gebruikt. Dit komt ook veel met elkaar overeen, alleen hier wordt de apparaat & driver informatie gekoppeld met het gebruikers profiel van de computer of laptop. Meestal is de volgorde van de mappen overeenkomstig met de volgorde van de apparaat weergave. Elke map is dus een apparaat. Hierin staan meestal 1 of 2 mappen die "DeviceInformation"of "DeviceStage" als naam hebben. Hier tref je ook de icoontjes en previews van de apparaten aan. Deze vervangen, door een ander, of een eigen (gemaakt of gedownload ) icoontje; zal het icoontje voor het apparaat na de volgende keer starten of aanmelden vervangen door de nieuwe. 


Icoontjes in Windows 7 vervangen/personaliseren:
Net zoals in alle vorige versies van Windows besturingssystemen is het ook in Windows 7 weer mogelijk om het icoontje van een applicatie of programma aan te passen. Vandaar deze kleine uitbreiding over icoontjes, terwijl dit artikel eigenlijk over de voorbeelden van de apparaten en printers gaat. Indien je op een applicatie of op een snelkoppeling gaat klikken met de rechtermuisknop ( via de verkenner meestal ); zul je kunnen kiezen voor "Eigenschappen" en daar staat in "de "programma" tab meestal een directe knop om het icoontje te kunnen wijzigen. Heel veel programma's hebben veel meer icoontjes dan dat je denkt, vaak wordt er ook apart bestand voor gebruikt, waar het programma zelf ook de schermicoontjes vandaan haalt. Pak voor de grap maar eens een applicatie. Of het nu Dynamics Axapta, Navision, of een tooltje is, verschillende icoontjes zijn vaak beschikbaar. Afhankelijk van bijvoorbeeld de achtergrond van je bureaublad/scherm kun je dus een ander icoontje kiezen, waardoor de applicatie beter opvalt, of juist minder zichtbaar wordt. Een zoekopdracht op je harddisk naar *.ico ( de standaard extensie voor icoontjes ) zal waarschijnlijk meer opleveren dan dat je denkt.


Een icoontje wijzigen stuurt je standaard naar de locatie %SystemRoot%\system32\Shell32.dll. %Systemroot% is natuurlijk meestal C:\Windows. Hier staan de normale icoontjes in zoals je die ook al kent vanaf XP. Ziet er allemaal net iets beter uit en de vormgeving is modern en helder. Sinds de komst van Vista is de Shell32 ook groter geworden overigens, meer keuze dus. Wil je de mooie hoge resolutie icoontjes hebben zoals hierboven bij de printers aangegeven. Blader dan eens naar de %SystemRoot%\system32\DDOres.dll. Hier staan alle nieuwe icoontjes die in Windows 7 er standaard bij gekomen zijn. Probeer maar eens, dat ziet er toch een stuk beter uit. De mensen die met Windows 7 aan de slag zijn geweest, hebben echter niet de ongewijzigde applicaties en programma functies van nieuwe icoontjes voorzien. Neem bijvoorbeeld het aloude "Debug"dat ook in de system32 map staat. Zodra je hier het icoontje van wilt vervangen zal de applicatie standaard wijzen naar de PIFMGR.dll. Deze icoontjes zijn al aanwezig sinds de Windows versie 3.1 en zijn dus gewoon nog nooit weg geweest. Ook het aloude MORICONS.dll bestaat nog in Windows 7. Kijk er gewoon eens naar, zeker als je van de retro stijl houdt.Tip:
Let bij het vervangen van icoontjes er altijd op dat het formaat van het nieuwe icoontje echt exact hetzelfde is als degene die je vervangt. Sommige (delen) van pakketten en applicaties, kijken hier specifiek naar en kunnen ongewenst gedrag gaan vertonen, of zelfs geheel vastslaan, door het niet goed kunnen verwerken van een verkeerd formaat.Printscreen:
Niet aanwezig.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben OostdamBen Oostdam has been working with Windows systems since 1993. Started shortly with Windows NT 4, worked for several companies as a system administrator, and is currently a Senior Support Engineer for Qurius Customer Care in the Netherlands specialized in System Center Solutions.

Disclaimer: Er is geen enkele garantie voor het gebruik van de bovenstaande informatie. Het publiceren/uitvoeren van deze tekst is geen enkele garantie en dient altijd vooraf goed bekeken te worden. Het volledige risico van het gebruik van deze tekst is voor de lezer(es)/gebruik(st)er. Schade veroorzaakt door acties naar aanleiding van dit artikel, of claims in elke vorm, kunnen dan ook niet behandeld worden. De webmaster van deze site waarborgt niet de accuraatheid en volledigheid van de inhoud van deze webpagina's. Elke vorm van aansprakelijkheid wordt uitgesloten. Deze artikelen zijn mijn persoonlijke mening, of van mede auteurs, en hoeven niet noodzakelijkerwijs de mening van mijn werkgever te zijn. 

Wednesday the 23rd, June 2021. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign