Windows 7 Logo from www.Oostdam.info

Windows 7 is naar mijn mening een prachtig product van Microsoft. Stabiel, veilig en goed in het gebruik ervan. Helaas zitten er af en toe, met name na installaties op wat oudere hardware, of bij upgrades nog af en toe wat kleine foutjes. Eén van de foutjes die ik inmiddels meerdere keren ben tegengekomen op verschillende Vista en Windows 7 installaties is het niet meer zichtbaar zijn, en dus ook het niet kunnen gebruiken van, de ingebouwde DVD- en/of CD speler.  Dit ondanks dat de speler wel in het BIOS opstartscherm te zien is, en ook bij het apparaatbeheer te zien is met een correcte driver. Hoe je dit op kunt lossen wordt hieronder beschreven.Hoe zie ik de DVD- of CD speler weer? Oplossing 1:
Klik in het bekende zoekveld boven de Startknop en type daar Regedit in. (of gebruik de Windows-toets (vlaggetje) of Windows-toets+R) Bevestiging hiervan is vrijwel altijd nodig. Ga naar de volgende registersleutel toe:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Class\ 
Daar aangekomen zie je waarschijnlijk aan de rechterkant 2 sleutels staan met de namen UpperFilters en LowerFilters. Verwijder deze sleutels door erop te klikken met de rechtermuisknop en voor "Verwijderen" te kiezen. Het is mogelijk dat je ook sleutels ziet staan met de namen UpperFilters.bak en LowerFilters.bak, maar die kun je allemaal negeren en gewoon laten staan. Start de computer opnieuw, en, indien goed aangesloten natuurlijk zal Vista of Windows 7 de DVD- of CD speler geheel opnieuw installeren en kun je hem daarna gewoon gebruiken.


Hoe zie ik de DVD- of CD speler weer? Oplossing 2:
Hoewel oplossing 1 meestal goed werkt, bestaat er ook nog de mogelijkheid om de DVD/CD Speler een andere stationsletter te geven. Het is, welliswaar zeldzaam mogelijk, dat Vista of Windows 7 de weg kwijt is geraakt met de schijfstation letters. Hernoemen hiervan, en eventueel daarna weer terugzetten naar de orginele letter, kan dan een goede oplossing zijn. Klik hiervoor op Start / rechtermuisknop op "Computer" en kies voor "Beheren". Onder het kopje "Opslag" kun je daarna "Schijfbeheer" aanklikken. in "Programma's en bestanden zoeken" de tekst "Partit" intypen met een Enter geeft het zelfde scherm weer. Indien je DVD- CD speler hier in het zichtbaar is, (onderste of bovenste gedeelte maakt niet uit); kun je er met de rechtermuisknop op klikken en kiezen voor "Stationsletter en paden wijzigen...". Kies voor "Wijzigen" en selecteer een nieuwe letter uit de dropdown knop aan de rechterkant. Bevestig met "OK" en klik de waarschuwing weg dat sommige programma's die afhankelijk zijn van stationletters mogelijk niet goed meer werken. Herstart de computer eventueel en de DVD- CD speler zal zichtbaar zijn. Herhaal eventueel dit proces om de orginele DVD/CD letter weer terug te zetten.


Let Op:
Het wijzigen van registersleutels kan er de oorzaak van zijn dat de computer niet of slecht(er) werkt. Indien een gebruiker niet redelijk ervaren is, wordt het wijzigen van registersleutels afgeraden. Het standaard advies is ook om voorafgaand aan het aanbrengen van wijzigingen in het register, hier eerst een (volledige) backup van te maken.Printscreen:
Niet aanwezig. 


 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben OostdamBen Oostdam has been working with Windows systems since 1993. Worked for several companies as a system administrator, and is currently a Senior Support Engineer for a large company in the Netherlands, specialized in System Center and Messaging Solutions.

Disclaimer: Er is geen enkele garantie voor het gebruik van de bovenstaande informatie. Het publiceren/uitvoeren van deze tekst is geen enkele garantie en dient altijd vooraf goed bekeken te worden. Het volledige risico van het gebruik van deze tekst is voor de lezer(es)/gebruik(st)er. Schade veroorzaakt door acties naar aanleiding van dit artikel, of claims in elke vorm, kunnen dan ook niet behandeld worden. De webmaster van deze site waarborgt niet de accuraatheid en volledigheid van de inhoud van deze webpagina's. Elke vorm van aansprakelijkheid wordt uitgesloten. Deze artikelen zijn mijn persoonlijke mening, of van mede auteurs, en hoeven niet noodzakelijkerwijs de mening van mijn werkgever te zijn. 
Friday the 7th, May 2021. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign