Windows 7 Logo from www.Oostdam.info

Windows 7 is naar mijn mening een prachtig product van Microsoft. Stabiel, veilig en goed in het gebruik ervan. Helaas kan het toch af en toe nog eens voorkomen dat een computer met Windows 7 als besturingssysteem vast slaat.  Standaard maakt Windows 7 dan een "dump", zeg maar een afdruk van het geheugen op dat moment, naar een bestand, zodat nader onderzoek eventueel een oorzaak voor het vastlopen van de computer kan geven. Onderstaand geef ik de meeste gegevens over de DMP bestanden. Hoe elke gebruiker, systeembeheerder hier verder mee om wil gaan, zal waarschijnlijk een combinatie van één en ander zijn.Standaard locatie en informatie van/over de dump bestanden:

De standaard locatie waar Windows 7 de DMP bestanden neerzet is "%SystemRoot%\MEMORY.DMP". Dit zal dus vrijwel altijd in de C:\Windows directory zijn. Om deze dump bestanden een beetje normaal te kunnen lezen zal je veelal wel gebruik moeten maken van een speciale lezer als bijvoorbeeld Windows Debugging Tools. Doe je hier helemaal nooit iets mee, of werkt de computer weer goed genoeg? Kun je gerust het MEMORY.DMP bestand verwijderen. Afhankelijk van de hoeveelheid geheugen die je in de computer hebt, kan de bestandsgrootte namelijk nog onverwacht hard oplopen. Standaard bewaard Windows 7 namelijk altijd de laatste 50 geheugen dumps, plus nog wat extra informatie daarbij zelfs. Dus met een geheugen van 4 GB memory is het dump bestand na 50 keer vastlopen wel een 350 MB groot. Nou is deze schijfruimte meestal wel geen probleem, maar als je het toch niet gebruikt, scheelt het gewoon weer ruimte. Tevens worden er gegevens bewaard, standaard in de %SystemRoot%\Minidumps directory. Ook hiervoor telt, gebruik je de dumpfiles nooit voor onderzoek, kun je ook deze bestanden gewoon zonder gevaar verwijderen.


Aantal geheugen dumps beperken:
Wil je wel altijd de laatste vastloper kunnen bekijken? Maar geen interesse hebben in de hele historie?
Dan is de volgende register wijziging echt iets voor jou !

Klik in het bekende zoekveld boven de Startknop en type daar Regedit in. (of gebruik de Windows-toets (vlaggetje) of Windows-toets+R)
Bevestiging hiervan is vrijwel altijd nodig. Ga naar de volgende registersleutel toe:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\CrashControl 
Aan de rechterzijde staat nu een sleutel met de naam: MiniDumpsCount met een decimale waarde van 50. Wijzig deze naar een decimale waarde van 1 of iets meer als je dat wilt. Na opnieuw aanloggen wordt alleen het nieuwe (laatste) aantal geheugen dumps bewaard.Locatie (geheugen) mini-dumps wijzigen:
Op dezelfde plek in het register, HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\CrashControl dus, tref je ook de sleutels MinidumpDir en DumpFile aan. Hier kun je in de sleutel MinidumpDir dus ook de locatie wijzigen waar eventuele geheugendumps weggeschreven moeten worden.  In de sleutel DumpFile kun je eventueel de locatie en de naam van het MEMORY.DMP bestand wijzigen. Deze laatste sleutel kan ook via Start / Rechtermuisknop op "Computer" / Eigenschappen / Geavanceerde Systeeminstellingen / Opstart- en herstelinstellingen / Kernelgeheugendump gewijzigd worden.


Geen MEMORY.DMP aanwezig?
Hmmm, kun je helemaal geen DMP bestanden vinden? Het kan in enkele gevallen voorkomen dat er geen geheugen dumps worden aangemaakt. Die zijn zeldzaam, maar ze zijn er.  De volgende zaken kun je dan nakijken.

 • Kijk na of verborgen bestanden wel zichtbaar zijn via de Verkenner
  Gebruik eventueel de zoekfuncties recht boven in de Verkenner om naar *.DMP bestanden te zoeken.
 • Klik op Start / Rechtermuisknop op "Computer" / Eigenschappen / Geavanceerde Systeeminstellingen / Opstart- en herstelinstellingen.
  Kijk hierin na of de instelling "Foutopsporingsgegevens registreren" op iets anders staat dan "Geen".
  Kijk ook na of de instelling "Kernelgeheugendump" wel op de standaard "%SystemRoot%\MEMORY.DMP staat.
 • Kijk na of de vrije diskruimte wel meer dan 25GB is, indien de computer geen lid van een domein is.
  Als deze ruimte minder is, maar je wilt toch geheugendumps bewaren, moet je het volgende doen. Klik in het bekende zoekveld boven de Startknop en type daar Regedit in. (of gebruik de Windows-toets (vlaggetje) of Windows-toets+R) Bevestiging hiervan is vrijwel altijd nodig. Ga naar de volgende registersleutel toe:
  HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\CrashControl 
  Maak hier de volgende nieuwe DWORD (32 bits) waarde aan met de naam: AlwaysKeepMemoryDump  
  met een waarde van 1. Na opnieuw aanloggen zal ook dan met minder de 25GB vrij een geheugendump worden gemaakt indien nodig.

Overige Register instellingen:
In de zelfde, eerder genoemde CrashControl registersleutel instellingen, kom je ook standaard de sleutels Overwrite, LogEvent en bijvoorbeeld AutoReboot tegen. Laat deze instellingen gewoon staan. Als je de mini geheugen dumps niet wilt gebruiken, zet ze dan gewoon helemaal uit in de ook al eerder genoemde instelling "Foutopsporingsgegevens registreren" die je dan op "Geen" zet.


Let Op:
Het wijzigen van registersleutels kan er de oorzaak van zijn dat de computer niet of slecht(er) werkt. Indien een gebruiker niet redelijk ervaren is, wordt het wijzigen van registersleutels afgeraden. Het standaard advies is ook om voorafgaand aan het aanbrengen van wijzigingen in het register, hier eerst een (volledige) backup van te maken.Printscreen:
Niet aanwezig.


 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben OostdamBen Oostdam has been working with Windows systems since 1993. Worked for several companies as a system administrator, and is currently a Senior Support Engineer for Qurius Customer Care in the Netherlands, specialized in System Center Solutions.

Disclaimer: Er is geen enkele garantie voor het gebruik van de bovenstaande informatie. Het publiceren/uitvoeren van deze tekst is geen enkele garantie en dient altijd vooraf goed bekeken te worden. Het volledige risico van het gebruik van deze tekst is voor de lezer(es)/gebruik(st)er. Schade veroorzaakt door acties naar aanleiding van dit artikel, of claims in elke vorm, kunnen dan ook niet behandeld worden. De webmaster van deze site waarborgt niet de accuraatheid en volledigheid van de inhoud van deze webpagina's. Elke vorm van aansprakelijkheid wordt uitgesloten. Deze artikelen zijn mijn persoonlijke mening, of van mede auteurs, en hoeven niet noodzakelijkerwijs de mening van mijn werkgever te zijn. 
Friday the 7th, May 2021. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign