In Vista en Windows 7 staat standaard, net als dat bij Windows 2000 en XP al het geval was standaard helemaal rechts in de taakbalk de huidige tijd weergegeven. Soms wil je dit echter niet en zie je de klok liever helemaal niet in beeld. Te drukke taakbalk, ruimte gebrek op de taakbalk bij een netbook, of zoals in mijn geval wel eens voorkomt, een printscreen of schermopname waarbij ik helemaal geen zin heb om de hele wereld te laten weten op welke tijd ik aan het werk ben. Hoe je de klok kunt verwijderen wordt hieronder beschreven.


Klok verwijderen uit de taakbalk deel 1:
Klik in het bekende zoekveld boven de Startknop en type daar gpedit.msc in. (in plaats van het zoekveld boven de Start-knop kun je ook de Windows-toets (vlaggetje) of Windows-toets+R gebruiken)
Ga naar Gebruikersconfiguratie/Beheersjablonen/Menu Start en Taakbalk toe. Zoek en vindt aan de rechterkant de optie "Klok uit het systeemvak verwijderen"; en zet de optie op ingeschakeld. Klik weer op de "OK" knop in. Na opnieuw aanloggen is de klok dan zeker niet meer in beeld.


Klok verwijderen uit de taakbalk deel 2:
Klik in het bekende zoekveld boven de Startknop en type daar Regedit in. (of gebruik de Windows-toets (vlaggetje) of Windows-toets+R)
Bevestiging hiervan is vrijwel altijd nodig. Ga naar de volgende registersleutel toe:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Current Version\Policies\Explorer 
Maak hier de volgende nieuwe DWORD (32 bits) waarde aan met de naam: HideClock
met een waarde van 1. Na opnieuw aanloggen is de klok dan zeker niet meer in beeld.


Bovenstaande opties zijn natuurlijk vooral bedoeld voor organisaties die een eigen domein hebben en waar alle desktops lid van zijn. Via Group Policy Objects, kun je op deze manier zonder al te veel problemen hele groepen desk- laptops en servers in één keer veranderen. Een attente lezer uit de buurt van het pittoreske Feanwâlden, (zoek die maar eens op) maakte mij erop attent dat er natuurlijk ook computers bestaan die stand-alone functioneren, waardoor ik me realiseerde dat ik teveel bezig ben in organisaties/domeinen en daardoor in dit artikel helemaal geen oplossing daarvoor had aangeboden. Daarom, toch nog na ruim 20 maanden een aanpassing in dit artikel met deel 3.

Klok verwijderen uit de taakbalk deel 3: ( speciaal voor privé/non-domain computers)
Klik in het bekende zoekveld boven de Startknop en type daar Systeempictogrammen in. (in plaats van het zoekveld boven de Start-knop kun je ook de Windows-toets (vlaggetje) of Windows-toets+R gebruiken)
Klik links onderin op "Systeempictogrammen in- of uitschakelen" en vervolgens kun je het pictogram van de klok uitschakelen. Dit is dezelfde functie als in een GPO zoals in deel 1 maar voor veel gebruikers waarschijnlijk makkelijker. Door met de rechtermuis te klikken op de klok zelf en dan voor "Aanpassen notificatie pictogrammen" te kiezen kom je ook in dit scherm terecht.


Let Op:
Het wijzigen van registersleutels kan er de oorzaak van zijn dat de computer niet of slecht(er) werkt. Indien een gebruiker niet redelijk ervaren is, wordt het wijzigen van registersleutels afgeraden. Het standaard advies is ook om voorafgaand aan het aanbrengen van wijzigingen in het register, hier eerst een (volledige) backup van te maken.Printscreen:
Niet aanwezig.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben OostdamBen Oostdam has been working with Windows systems since 1993. Started shortly with Windows NT 4, worked for several companies as a system administrator, and is currently a Senior Support Engineer for a large company in the Netherlands.

Disclaimer: Er is geen enkele garantie voor het gebruik van de bovenstaande informatie. Het publiceren/uitvoeren van deze tekst is geen enkele garantie en dient altijd vooraf goed bekeken te worden. Het volledige risico van het gebruik van deze tekst is voor de lezer(es)/gebruik(st)er. Schade veroorzaakt door acties naar aanleiding van dit artikel, of claims in elke vorm, kunnen dan ook niet behandeld worden. De webmaster van deze site waarborgt niet de accuraatheid en volledigheid van de inhoud van deze webpagina's. Elke vorm van aansprakelijkheid wordt uitgesloten. Deze artikelen zijn mijn persoonlijke mening, of van mede auteurs, en hoeven niet noodzakelijkerwijs de mening van mijn werkgever te zijn.


 

Friday the 7th, May 2021. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign