In Vista en Windows 7, maar eerder ook al in XP versies, zijn er legio mogelijkheden om echt van alles aan en uit te zetten via het lokale groepsbeleid. Deze mogelijkheid is bij veel particulieren niet bekend, maar systeembeheerders werken vrijwel dagelijks met dit soort instellingen. Eén van de leukere is het uitzetten van de "eigenschappen" en functies van de prullenbak voor gebruikers. Op deze manier kun je voorkomen dat gebruikers zelf de prullenbak leeg gooien of bestanden zelf kunnen terugzetten. Onderstaand worden een paar van de meest handige opties besproken, een combinatie daarvan is vaak voldoende voor de meeste thuis gebruikers.


Uitzetten verwijder bevestiging:
Denk eerst eens na over deze mogelijkheid. Ik mag mezelf wel een ervaren gebruiker noemen, maar standaard staat deze bevestiging voor verwijderen juist standaard aan om het "per ongeluk" verwijderen van bestanden, door "domme", "onervaren" gebruikers, kinderen, oudere mensen, te voorkomen. Ik raad dan ook iedereen aan deze optie gewoon aan te laten staan. Wil je de bevestiging toch uitzetten? Klik dan met de rechtermuisknop op de Prullenbak en kies daarna voor "Eigenschappen". In het scherm dat je nu ziet kun je instellen, per beschikbare harddisk zelfs, of de bevestiging voor verwijderen weergegeven moet worden. (de onderste optie, zet het vinkje uit)  Zo die is makkelijk dus. Maar als we nu eens helemaal niets eens willen, dat gebruikers dit zelf kunnen doen? Dan zetten we de mogelijkheid daarvoior gewoon uit. Hoe dat moet staat hieronder beschreven.


Prullenbak opties uitschakelen:
De verschillende opties kunnen zowel via het lokale groepsbeleid als via een registerwijziging plaats vinden. Deze settings hebben altijd hetzelfde resultaat. Een wijziging in het lokale groepsbeleid is "onderwater" namelijk altijd direct een registerwijziging. Sommige beheerders "vergeten" af en toe één van beide uit te zetten, dus als je niet bij het lokale groepsbeleid kunt komen, kun je misschien wel bij het lokale register komen en ongekeerd natuurlijk. Voor de thuisgebruiker, waar dit artikel voornamelijk voor zal zijn, zal dit meestal geen probleem opleveren.  Voor de duidelijkheid staat de optie via groepsbeleid als 1e genoemd en is de 2e regel de echte Registerwijzigings sleutel. Voor die laatste telt, is die sleutel niet aanwezig, maak hem dan als DWORD (32 bits Waarde) aan.

Klik in het bekende zoekveld boven de Startknop en type daar gpedit.msc voor het lokale groepsbeleid of type daar Regedit in als je direct het register hiervoor wilt aanpassen. (in plaats van het zoekveld boven de Start-knop kun je ook de Windows-toets (vlaggetje) of Windows-toets+R gebruiken)


Uitschakelen van de Verwijderings bevestiging:

  • Ga naar Gebruikersconfiguratie/Beheersjablonen/Windows-Onderdelen/Windows Verkenner toe. Dubbelklik aan de rechterkant op de optie "Bevestigingsdialoog weergeven, voordat bestanden worden verwijderd"; en zet de optie op ingeschakeld. In het Help gedeelte rechtonderin staat een toelichting. Klik op de "OK" knop en de bevestiging bij het verwijderen van een bestand zal niet meer naar voren komen.
  • HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Current Version\Policies\Explorer  Maak een nieuwe sleutel aan (DWORD 32bit waarde) met als naam: ConfirmFileDelete en een waarde van 1. Na opnieuw aanmelden (herstart) zal er geen bevestiging meer worden gevraagd bij het verwijderen van een bestand.


Uitschakelen van de Eigenschappen prullenbak voorkomen:
(Hierna kan de gebruiker de eigenschappen van de prullenbak helemaal niet meer oproepen)

  • Ga naar Gebruikersconfiguratie/Beheersjablonen/Bureaublad toe. Dubbelklik aan de rechterkant op de optie "Eigenschappen uit het snelmenu van de Prullenbak verwijderen"; en zet de optie op ingeschakeld. Na bevestiging met de "OK" knop en een herstart van het systeem, kan de gebruiker niet meer zelf de eigenschappen opvragen van de prullenbak.
  • HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Current Version\Policies\Explorer . Maak een nieuwe sleutel aan (DWORD 32bit waarde) met als naam: NoPropertiesRecycleBin en een waarde van 1. De gebruiker kan hierna niet mee bij de eigenschappen van de prullenbak komen.Let Op:
Het wijzigen van registersleutels kan er de oorzaak van zijn dat de computer niet of slecht(er) werkt. Indien een gebruiker niet redelijk ervaren is, wordt het wijzigen van registersleutels afgeraden. Het standaard advies is ook om voorafgaand aan het aanbrengen van wijzigingen in het register, hier eerst een (volledige) backup van te maken.Printscreen: Niet aanwezig.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben OostdamBen Oostdam has been working with Windows systems since 1993. Started shortly with Windows NT 4, worked for several companies as a system administrator, and is currently a Senior Support Engineer for Qurius Customer Care in the Netherlands, specialized in System Center Solutions.

Disclaimer: Er is geen enkele garantie voor het gebruik van de bovenstaande informatie. Het publiceren/uitvoeren van deze tekst is geen enkele garantie en dient altijd vooraf goed bekeken te worden. Het volledige risico van het gebruik van deze tekst is voor de lezer(es)/gebruik(st)er. Schade veroorzaakt door acties naar aanleiding van dit artikel, of claims in elke vorm, kunnen dan ook niet behandeld worden. De webmaster van deze site waarborgt niet de accuraatheid en volledigheid van de inhoud van deze webpagina's. Elke vorm van aansprakelijkheid wordt uitgesloten. Deze artikelen zijn mijn persoonlijke mening, of van mede auteurs, en hoeven niet noodzakelijkerwijs de mening van mijn werkgever te zijn.
 

Friday the 7th, May 2021. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign