In Windows 7 staat is er iets standaard verdwenen waar niet al te veel mensen direct een oplossing voor weten. Vandaar dit artikel. Iedereen is er namelijk in de laatste jaren met XP en Vista vertrouwd mee geraakt dat je het bureaublad, met alle verschillende scherm open, in één keer leeg kon maken door op het bureaublad icoontje te klikken dat standaard in de snelstart werkbalk was opgenomen. Deze optie is, door de nieuwe werkbalk functionaliteit namelijk standaard verdwenen en eigenlijk min of meer vervangen door de "schudden" functie. Deze functionaliteit zorgt ervoor dat heel het bureaublad leeg wordt, behalve het scherm waar je mee aan het schudden bent. Net niet helemaal leeg dus, maar voor meer informatie is hier een ander artikel over in deze sectie van de FAQ's. Hieronder staat beschreven op welke 4 manieren je wel snel het hele bureaublad leeg krijgt.


Hoe doe je dit dan:

 1. Helemaal rechtsonderin je scherm staat naast de tijd een klein verticaal balkje. Hoe je muis er even boven en je kunt even op het bureaublad "spieken", handig om bijvoorbeeld even snel wat informatie van gadgets te bekijken. Klik je op dit balkje, dan is je hele bureaublad leeg.
 2. De Windows-toets (vlaggetje) ingedrukt houden en de letter "D" indrukken. Dit geeft onmiddelijk het hele bureaublad weer en minimaliseerd alle openstaande schermen.
 3. Nieuw icoontje in de Snelstart werkbalk maken. Nauwkeurig de volgende regels volgen, anders gaat het fout. Klik op start/alle programma's/bureablad-accessoires en kies bij "Paint" voor de rechtermuisknop en vervolgens voor "Aan de taakbalk vastmaken". De reden wordt dadelijk wel duidelijk. Klik nu op je bureaublad en kies "Nieuw/tekstdocument". Kopieer de volgende regels in dit nieuwe bestandje:

  [Shell]
  Command=2
  IconFile=explorer.exe,3
  [Taskbar]
  Command=ToggleDesktop

  Kies nu voor "Bestand/Opslaan Als". Zorg ervoor dat de onderste optie op "Alle bestanden" in plaats van txt-bestanden staat, kies als plek waar je het bestand gaat opslaan de volgende locatie:
  C:\Gebruikers\%USERNAME%\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch\User Pinned\TaskBar
  en geef het bestand de naam bureablad.scf (belangrijk!). Extra: Je ziet in de verkenner, als je daarheen bladert al het bekende "oude" icoontje terug. Eventueel eerst verborgen mappen en bestanden weergeven aanzetten, als die nog niet aanstaan. Klik met de rechtermuisknop bovenin de verkenner en kies voor "Adres kopiëren".

  Klik met de rechtermuisknop op "Paint" in de snelstart balk en daarna weer met de rechtermuisknop op "Paint" zelf en kies "Eigenschappen". Plak het pad dat je net gekopieerd hebt in de "Doelmap" en zet daar de tekst "\bureaublad.scf" achter. Het complete doelpad is dan: "C:\Users\GEBRUIKERSNAAM\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\
  Quick Launch\User Pinned\TaskBar\Bureaublad.scf" Op dit moment is de functie al actief als je op toepassen klikt, maar een ander (Vista) icoontje hoort er ook bij, dus kiezen we eerst voor de onderste knop in het midden, namelijk de "Ander Pictogram...". Wijzig nu %windir%\system32\mspaint.exe naar: %SystemRoot%\system32\imageres.dll . Schuif het balkje onderaan naar ongeveer het midden en daar zie je het bekende "oude" icoontje staan. Kies deze en klik op OK. Wijzig eventueel de naam nog onder "User Pinned\Taskbar" want anders blijft er "Paint" in je snelstartmenu staan. 
   
 4. Dit eerder (of opnieuw) gemaakte bestandje bureaublad.scf kun je ook een plek geven op je bureaublad of ergens in je eigen bestanden neerzetten en vervolgens "vastpinnen" aan de Startwerkbalk, als snelkoppeling of als vastgepind programma aan willekeurig andere applicatie. Je kunt er dan overal bij. Experimenteer er maar eens mee.      


Na klikken op toepassen/OK, zie je direct de nieuwe instellingen actief. Eventueel de taakbalk opnieuw starten via Taakbeheer. Veel plezier ermee!Printscreen:
Niet aanwezig.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben OostdamBen Oostdam has been working with Windows systems since 1993. Started shortly with Windows NT 4, worked for several companies as a system administrator, and is currently a Senior Support Engineer for a large company in the Netherlands, specialized in System Center and Messaging Solutions.

Disclaimer: Er is geen enkele garantie voor het gebruik van de bovenstaande informatie. Het publiceren/uitvoeren van deze tekst is geen enkele garantie en dient altijd vooraf goed bekeken te worden. Het volledige risico van het gebruik van deze tekst is voor de lezer(es)/gebruik(st)er. Schade veroorzaakt door acties naar aanleiding van dit artikel, of claims in elke vorm, kunnen dan ook niet behandeld worden. De webmaster van deze site waarborgt niet de accuraatheid en volledigheid van de inhoud van deze webpagina's. Elke vorm van aansprakelijkheid wordt uitgesloten. Deze artikelen zijn mijn persoonlijke mening, of van mede auteurs, en hoeven niet noodzakelijkerwijs de mening van mijn werkgever te zijn.
Friday the 7th, May 2021. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign