Windows 7 www.oostdam.infoIn Vista en Windows 7 is geen standaard icoontje meer opgenomen om het scherm te vergrendelen. Voor de gemiddelde thuisgebruiker is dit allemaal niet zo heel erg spannend, hoogstens als je niet wilt dat je kinderen op jouw computer kunnen gaan zitten "spelen" als je eventjes weg gelopen bent, maar voor zakelijke gebruikers is het wat meer gebruikelijk. Je wilt immers niet dat iedereen die langs loopt aan je computer of gegevens kan zitten. Daarnaast kan iemand anders natuurlijk ook, een lelijk of boos mailtje snel even verzenden vanaf jouw computer/mailadres, en dan krijg je daar toch echt zelf de schuld van. E-mail heeft tegenwoordig ook een rechtsbasis en dan hebben we het nog niet eens over alle gegevens die eventueel op het scherm te zien kunnen zijn. Onderstaand dan ook 4 manieren om dit te voorkomen en je schermvergrendeling aan te zetten.


Hoe doe je dit dan:

  1. De meest gebruikte: Klik tegelijkertijd de toestencombinatie Ctrl+Alt+Delete in en vervolgens de Enter knop. Je schermvergrendeling staat nu aan en pas nadat je wachtwoord opnieuw is ingetypt kun je weer werken.
  2. Schermvergrendeling met wachtwoord instellen. Klik met je rechtermuisknop ergens op het bureaublad en kies voor "Aan persoonlijke voorkeur aanpassen". Klik op "Schermbeveiliging" helemaal rechts onderin. Zet het vinkje aan halverwege bij "Aanmeldingsscherm weergeven bij hervatten". Wijzig eventueel de tijd nog link ervan om de "wachttijd" te bepalen.
  3. Hou de Windows-toets (het vlaggetje) ingedrukt en druk op de letter "L". De schermvergrendeling zal onmiddelijk actief zijn.
  4. Snelkoppeling voor aanmaken. Klik met je rechtermuisknop ergens op je bureaublad en kies voor "Nieuw" en "Snelkoppeling". De Wizard wordt geopend en geef hier "C:\Windows\System32\rundll32.exe user32.dll,LockWorkStation". Klink op de "Volgende" knop onderaan. Vul een naam voor de snelkoppeling in bijvoorbeeld "Wachtwoord vragen". De snelkoppeling kun je overal neerzetten waar je wilt, klik erop en je moet je wachtwoord intypen voordat je verder kan.


Hoewel veel mensen het overbodig vinden wil ik iedereen aanraden de schermvergrendeling te gebruiken. Je voorkomt er gewoon problemen mee. Probeer er een gewoonte van te maken en merk waarschijnlijk al snel de opmerkingen om je heen. Weet je direct hoeveel iemand ongemerkt op je scherm kijkt.


Printscreen:
Niet aanwezig.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben OostdamBen Oostdam has been working with Windows systems since 1993. Started shortly with Windows NT 4, worked for several companies as a system administrator, and is currently a Senior Support Engineer for Qurius Managed Services in the Netherlands.

Disclaimer: Er is geen enkele garantie voor het gebruik van de bovenstaande informatie. Het publiceren/uitvoeren van deze tekst is geen enkele garantie en dient altijd vooraf goed bekeken te worden. Het volledige risico van het gebruik van deze tekst is voor de lezer(es)/gebruik(st)er. Schade veroorzaakt door acties naar aanleiding van dit artikel, of claims in elke vorm, kunnen dan ook niet behandeld worden. De webmaster van deze site waarborgt niet de accuraatheid en volledigheid van de inhoud van deze webpagina's. Elke vorm van aansprakelijkheid wordt uitgesloten. Deze artikelen zijn mijn persoonlijke mening, of van mede auteurs, en hoeven niet noodzakelijkerwijs de mening van mijn werkgever te zijn.
Friday the 7th, May 2021. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign