In Vista en Windows 7 is kun je allemaal leuke gadgets ( mini-programma's) op je bureaublad gebruiken in de zogenaamde "Side-bar". In Vista zaten die nog allemaal "vast" in een balk aan de rechter of linkerkant. In Windows 7 mag het overal op het bureaublad staan. Deze zijn leuk om te zien, gratis verkrijgbaar en handig voor snelle (doorlopende) informatie. Veel mensen zetten echter de "Gebruikersaccountbeheer" (User Account Control) helemaal uit in Vista of Windows 7. Dit doen ze dan vaak, omdat ze iedere keer het bevestigen van acties zat zijn. Hoewel ik niemand kan aanraden de User Account Control (UAC) uit te schakelen, komt het helaas vaker voor dan gedacht. Een bijkomstigheid hiervan is dat de meeste gadgets voor het bureaublad niet meer werken. Dit is gedaan om beveiligings redenen, juist omdat die gadgets voor het bureaublad vaak direct gebruik maken van internet en niet altijd even duidelijk is welke impact dit kan hebben. Als je het risico toch wilt nemen om de gebruikersaccountbeheer (UAC) uit te schakelen en de gadgets wilt gebruiken, kun je dit op de onderstaande manier doen.


Gadgets gebruiken bij uitgeschakelde UAC:
Klik in het bekende zoekveld boven de Startknop en type daar Regedit in.
(of gebruik de Windows-toets (vlaggetje) of Windows-toets+R)
( bevestiging hiervan is vrijwel altijd nodig, als UAC uitstaat natuurlijk niet )
Ga naar de volgende registersleutel toe:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\Sidebar\Settings 
Maak hierin een nieuwe DWORD (32 bits) waarde aan met de naam: AllowElevatedProcess
met een waarde van 1.


Na het herstarten van de computer kun je de gadgets in de sidebar weer gebruiken terwijl de gebruikersaccountbeheer (UAC) nog steeds uitstaat. 


Let Op:
Het wijzigen van registersleutels kan er de oorzaak van zijn dat de computer niet of slecht(er) werkt. Indien een gebruiker niet redelijk ervaren is, wordt het wijzigen van registersleutels afgeraden. Het standaard advies is ook om voorafgaand aan het aanbrengen van wijzigingen in het register, hier eerst een (volledige) backup van te maken.Printscreen:
Niet aanwezig.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben OostdamBen Oostdam has been working with Windows systems since 1993. Started shortly with Windows NT 4, worked for several companies as a system administrator, and is currently a Senior Support Engineer for Qurius Customer Care in the Netherlands.

Disclaimer: Er is geen enkele garantie voor het gebruik van de bovenstaande informatie. Het publiceren/uitvoeren van deze tekst is geen enkele garantie en dient altijd vooraf goed bekeken te worden. Het volledige risico van het gebruik van deze tekst is voor de lezer(es)/gebruik(st)er. Schade veroorzaakt door acties naar aanleiding van dit artikel, of claims in elke vorm, kunnen dan ook niet behandeld worden. De webmaster van deze site waarborgt niet de accuraatheid en volledigheid van de inhoud van deze webpagina's. Elke vorm van aansprakelijkheid wordt uitgesloten. Deze artikelen zijn mijn persoonlijke mening, of van mede auteurs, en hoeven niet noodzakelijkerwijs de mening van mijn werkgever te zijn. 

Friday the 7th, May 2021. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign