Windows 7 is naar mening een echt fantasch product van Microsoft. Stabiel, veilig en goed in het gebruik. Toch kunnen er incidenteel problemen optreden in applicaties, programma's, of een invoegtoepassing bijvoorbeeld. Dan zou het makkelijk zijn als je dit kunt "opnemen". Maar niet alleen voor problemen is het hulpmiddel dat ik hieronder beschrijf erg handig. Ook voor het opnemen of voorbereiden voor het maken van procedures is dit ingebouwde hulpmiddel een aangename standaard toevoeging in Windows 7. Helaas, ik heb het in eerdere artikels ook al aan gegeven, ook dit programmaatje zit weer erg verstopt in Windows 7. Hieronder beschrijf ik hoe je dit gebruikt en ik kan echt iedereen eens aanraden het te proberen. Een echte, (verborgen) maar goede toegevoegde waarde binnen het Windows 7 besturingssysteem.


Hoe doe je dit dan:
Klik op de "Start" en type bij "Programma's en bestanden zoeken" de letters PSR (volledige naam is PSR.exe) in.  (of gebruik de Windows-toets (vlaggetjes-toets) of Windows+R) Dit programma zit ook verborgen in het Configuratiescherm maar daar is het nogal verstopt. Hiermee start je de Problem-Steps-Recorder op, of in het slecht vertaalde Nederlands de Probleemstappenbeschrijving.  Er komt nu een kleine balk in beeld te staan waarmee je een opname kunt starten. Dit wijst zich allemaal vanzelf, "Opname Starten" en "Opname Stoppen" zijn niet de moeilijkste dingen. Zelfs op een Window 7 versie met een ander taal-pakket, komt iedereen er nog wel uit. Tussen de verschillende verschillende stappen is het ook nog mogelijk om handmatig een opmerking in te voeren. Extra voordeel van het gebruik van dit programma is, dat ook een extra scherm wordt opgenomen. Veel andere programma's kunnen dit helaas nog niet.


Na het stoppen van de opname moet er een opslaglocatie worden opgegeven. Op die plek wordt een ZIP-bestand neergezet dat je zelf een naam mag geven. In dit ZIP-bestand zit een MHTL-bestand, dat alle handelingen, toets aanslagen en schermvoorbeelden bevat. Doordat het formaat MHTML is, kun je er ook gewoon doorheen bladeren met "Volgende" en "Vorige" optie's binnen de pagina. Wat doen we dan met dit bestand? Ik ben tot nu toe 2 goede redenen tegen gekomen waarvoor deze opnames echt ideaal zijn.

  • Stuur het ZIP bestand (als bijlage) naar iemand die u met uw probleem kan helpen. Alle handelingen zijn opgenomen, en ook de ingegeven toets aanslagen staan er allemaal bij. Een compleet verhaal dus. Er bestaat absoluut geen onduidelijkheid over de uitgevoerde handeling, alles ligt vast.
  • Gebruik het MHTML-bestand dat in de ZIP zit, om te kopiëren naar bijvoorbeeld een Office Word bestand. Dit kan dienen als een perfecte basis voor het maken van handleidingen, beschrijvingen of procedures. Echt handig en de kans op foutjes in een handleiding, beschrijving of procedure neemt alleen maar af, want alle handelingen zijn immers al vastgelegd.

Een echte opname in ZIP vorm, met daarin het MHTML bestand kun je vinden achter deze link.
Bekijk het voorbeeld eens zou ik zeggen.


Tip 1: Let er altijd op dat er geen persoonlijke informatie onbewust op de schermen staat. Dit kan leiden tot vervelende discussies achteraf en die zijn nooit leuk. Klein beetje extra aandacht voorkomt dit gewoon.

Tip 2: Heel veel handelingen en schermen kunnen het ZIP-bestand groter maken dan 10 MB. Op dat moment is in de meeste gevallen het mailen van dit bestand als bijlage niet meer mogelijk. Voorkom dit door na een flink aantal handelingen tussen door de opname af te breken en op te slaan. Ga er ongeveer van uit dat ieder scherm en toetsenaanslagen ongeveer 100 KB ruimte innemen.


Printscreen:
Niet aanwezig.


(Dit artikel is eerder op verzoek aangemaakt in de Engelse taal en bereikbaar via deze link.)

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben OostdamBen Oostdam has been working with Windows systems since 1993. Started shortly with Windows NT 4, worked for several companies as a system administrator, and is currently a Senior Support Engineer for Qurius Managed Services in the Netherlands.

Disclaimer: Er is geen enkele garantie voor het gebruik van de bovenstaande informatie. Het publiceren/uitvoeren van deze tekst is geen enkele garantie en dient altijd vooraf goed bekeken te worden. Het volledige risico van het gebruik van deze tekst is voor de lezer(es)/gebruik(st)er. Schade veroorzaakt door acties naar aanleiding van dit artikel, of claims in elke vorm, kunnen dan ook niet behandeld worden. De webmaster van deze site waarborgt niet de accuraatheid en volledigheid van de inhoud van deze webpagina's. Elke vorm van aansprakelijkheid wordt uitgesloten. Deze artikelen zijn mijn persoonlijke mening, of van mede auteurs, en hoeven niet noodzakelijkerwijs de mening van mijn werkgever te zijn.


Friday the 7th, May 2021. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign