Windows 7 logo Oostdam.info Ben OostdamIn Windows 7 zitten een heleboel commando's, verborgen achter bijna net zoveel mooie GUI schermen. Een aantal commando's is zelfs stevig verborgen en bijna niet bekend. Al helemaal niet bij gebruikers en helaas ook nog veel te weinig bij beheerders. Als er problemen zijn met een laptop of desktop die Windows 7 hebben, doe ik zelf altijd eerst de Windows Memory Diagnostics Tool. Deze tool zit standaard in Windows 7, je moet hem alleen wel even weten te vinden. Deze tool bekijkt allerlei algemene zaken na, in het eerste deel van de test, in het laatste deel worden zelfs alle geheugen bankjes stuk voor stuk getest.Hoe doe je dit dan:
Open de "Run" regel via de Windows Open toetsencombinatie (Windowstoets+R) of ga via de Startknop naar de regel "Zoek programma's of Bestanden". Type daarna het volgende commando in:
mdsched(.exe) en daarna een ENTER.
Je krijgt nu een scherm te zien of je deze tool direct wilt starten en de huidige programma's wilt afsluiten en herstarten, of de tekst naar problemen zoeken als ik de computer opnieuw start.  Kies één van beide, net wat je uitkomt. Als je toch problemen hebt doe het dan gewoon direct. Dit is een echte hardware/apparaten check, dus die doet het niet als Windows 7 ook draait.

Na herstart, begint de tool direct aan de test. Via de functietoets F1 kun je meer opties kiezen eventueel. Je hebt de keuze uit Basis/Basic; Standaard/Standard en Uitgebreid/Extended. Standaard is gewoon voldoen, hiermee worden alle normale hardware onderdelen goed genoeg getest. Na eventuele wijziging kun je de tool door laten gaan door de functieknop F10 te gebruiken. Met de Esc (Escape) knop verlaat je altijd direct deze tool. De test bestaat uit 2 delen. Deel 1 kijkt alle standaard hardware na, van COM poort, USB poorten, moederbord, CPU enz. enz.. Deel 2 kijkt alleen naar de werking van het interne geheugen van de computer. De voortgang van de test kun je volgen via een soort witte balk. Eventueel aangetroffen problemen worden in beeld gebracht onder het kopje "Status" in het midden van het scherm.

Een gemiddelde test duurt toch al snel een 25 tot 30 minuten. Let erop dat onder geen voorwaarde er sprake mag zijn van een stroom tekort. Doe je de test vanaf de batterij, zorg er dan voor dat die voldoende opgeladen is, (laptops), of zet de stroom erop. Voor desktops/pc's is dit natuurlijk niet nodig. Stroom tekort kan ervoor zorgen dat een deel van je geheugen niet meer bruikbaar is op een laptop. De geheugen bankjes worden namelijk één voor één geactiveerd tijdens deze test. Valt de stroom uit, heb je goede kans dat je in deel 2 van de test zit en is het deel van het geheugen dat nog niet gecontroleerd is, mogelijk niet meer bruikbaar is na opnieuw starten. Komen er fouten uit? Dan weet je wat er vangen of gerepareerd moet worden. Het is nog altijd veel goedkoper om een nieuw geheugen kaartje te kopen dan om maar een nieuwe computer aan te schaffen.Printscreen:
Niet aanwezig.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben OostdamBen Oostdam has been working with Windows systems since 1993. Worked for several companies as a system administrator, and is currently a Senior Support Engineer for Qurius Managed Services in the Netherlands.

Disclaimer: Er is geen enkele garantie voor het gebruik van de bovenstaande informatie. Het publiceren/uitvoeren van deze tekst is geen enkele garantie en dient altijd vooraf goed bekeken te worden. Het volledige risico van het gebruik van deze tekst is voor de lezer(es)/gebruik(st)er. Schade veroorzaakt door acties naar aanleiding van dit artikel, of claims in elke vorm, kunnen dan ook niet behandeld worden. De webmaster van deze site waarborgt niet de accuraatheid en volledigheid van de inhoud van deze webpagina's. Elke vorm van aansprakelijkheid wordt uitgesloten. Deze artikelen zijn mijn persoonlijke mening, of van mede auteurs, en hoeven niet noodzakelijkerwijs de mening van mijn werkgever te zijn. 

Friday the 7th, May 2021. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign