Zowel Vista als Windows 7 geven in de consumenten versies standaard een afbeelding weer in het aanmeldscherm, met daarin de naam van de gebruiker(s). Soms, niet altijd, staat daar ook een "Administrator" bij. Dat is lastig, neemt ruimte op het aanlogscherm in, maar ja, soms moet je nou eenmaal iets onder het administrator account doen. Instellingen wijzigen, een programma installeren, het kan van alles zijn. In de praktijk zal echter meestal één gebruik(st)er zelf al "Administrator" rechten hebben op een computer (thuisgebruik). Bij organisaties en bedrijven wordt er vrijwel nooit gebruik gemaakt van een aanmeldscherm met plaatjes en zal er vrijwel altijd op een netwerk worden aangemeld met een naam en wachtwoord. Meestal is het gebruik van dit administrator account ook niet echt nodig, maar het kan, vooral bij het oplossing van (hard- & software) problemen, best wel een handig zijn. Gelukkig heeft Microsoft hier ook een oplossing voor bedacht, die ik hieronder beschrijf.


Administrator account/afbeelding in het aanmeldscherm zetten:
Open een (administrator/elevated) command prompt, voor de ouderen, een DOS box. Dit kan door in de bekende "Zoekregel" boven de start knop de tekst "CMD" te typen, de Command Prompt komt dan vanzelf bovenin het scherm te staan. Klik hier met de rechtermuisknop en kies voor de tweede optie van bovenaf, namelijk "Open als Administrator/Beheerder". De bekende zwarte DOS box wordt geopend, tenzij je voor een andere kleur hebt gekozen. Zie hiervoor een andere artikel op deze site. Nu ga je de volgende tekst intypen:
net use administrator /active:yes ( + Enter natuurlijk )
Je krijgt direct een boodschap in het scherm te zien dat de opdracht goed gelukt is.
Log nu de huidige gebruiker af, en je ziet direct in het aanmeldscherm de "Administrator" staan.
Hier kun je nu dus vervolgens ook mee aanmelden.
Meestal is het wachtwoord geheel blanco, maar dit kun je na aanmelden natuurlijk wijzigen.


Administrator account/afbeelding uit het aanmeldscherm halen:
Meld je weer aan, na alle werkzaamheden, met je gewone "normale" aanmeldnaam. Open weer een (administrator/elevated) command prompt, de DOS box dus . Dit kan door in de bekende "Zoekregel" boven de start knop de tekst "CMD" te typen, de Command Prompt komt dan vanzelf bovenin het scherm te staan. Klik hier met de rechtermuisknop en kies voor de tweede optie van bovenaf, namelijk "Open als Administrator/Beheerder". De bekende zwarte DOS box wordt geopend, tenzij je voor een andere kleur hebt gekozen. Om in het aanmeldscherm de "Administrator/beheerder" weer te laten verdwijnen moet je vervolgens de volgende tekst intypen:
net use administrator /active:no ( + Enter natuurlijk )
Je krijgt direct een boodschap in het scherm te zien dat de opdracht goed gelukt is.
Het "Administrator" account is nu weer uitgeschakeld en zal direct niet meer zichtbaar zijn in het aanmeldingsscherm.Printscreen:
Niet aanwezig.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben OostdamBen Oostdam has been working with Windows systems since 1993. Started shortly with Windows NT 4, and all the other Windows Systems that came after it. Worked for several companies as a system administrator, and is currently a Senior Support Engineer for Qurius Customer Care in the Netherlands.

Disclaimer: Er is geen enkele garantie voor het gebruik van de bovenstaande informatie. Het publiceren/uitvoeren van deze tekst is geen enkele garantie en dient altijd vooraf goed bekeken te worden. Het volledige risico van het gebruik van deze tekst is voor de lezer(es)/gebruik(st)er. Schade veroorzaakt door acties naar aanleiding van dit artikel, of claims in elke vorm, kunnen dan ook niet behandeld worden. De webmaster van deze site waarborgt niet de accuraatheid en volledigheid van de inhoud van deze webpagina's. Elke vorm van aansprakelijkheid wordt uitgesloten.
 

Friday the 7th, May 2021. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign