Windows 7 logo Oostdam.infoWindows 7, zet een programma dat geopend is keurig op de taakbalk neer, heb je meerdere bestanden van hetzefde type openstaan, dan lijkt het net of de schermen ietsjes achter elkaar staan. Zodra je met je muis eroverheen gaat, zie je een klein voorbeeld schermpje, zodat je er snel naar toe kunt springen. In een ander artikel op deze site wordt uitvoerig behandeld hoe je het verschijnen en opkomen daarvan sneller kunt maken. Er zit echter nog een leuke eigenschap aan de vernieuwde programma weergave op de werkbalk en dat kun je zien als je met de rechtermuisknop op een programma in de taakbalk klikt. Via de normale Startknop kon je al bij verschillende programma's aan de rechterkant de meest recent gebruikte bestanden zien staan. Daar kon je op klikken en het bestand werdt geopend. Nu is deze functie, zelfs met een extra optie erbij in Windows 7, ook beschikbaar via de rechtermuisknop vanaf de taalbalk. De extra optie is dat je documenten, waar je bijvoorbeeld erg vaak mee werkt, kunt "vastpinnen" aan je programma. Dit scheelt je het maken van een snelkoppeling op je desktop in het kader van opgeruimd staat netjes, maar kan ook erg handig zijn voor terugkerende sheets, formulieren en sjablonen die regelmatig gebruikt worden.


Hoe pas je het aantal laatst beschikbare bestanden aan:
Het aantal recent gebruikte bestanden voor een programma dat open staat op de taakbalk via de rechtermuisknop kun je zelf instellen en dit is vrij gemakkelijk. Klik met de rechtermuisknop op de startknop en klik daarna op "Eigenschappen". Standaard opent Windows 7 dan in het Tabblad "Menu Start".  We beginnen onderaan, of eigenlijk meer halverwege het tabblad. Onder het kopje "Privacy" zijn er 2 vinkjes aan te zetten. De bovenste regelt het weergeven van recent geopende bestanden voor alleen het Start Menu, het onderste vinkje regelt dit ook voor de rechtermuisknop van programma's in de taakbalk. Vervolgens klik je op de knop "Aanpassen" rechtsbovenin op dit tabblad. In het volgende scherm dat je ziet, kun je de aantallen zelf naar je eigen voorkeur instellen. Het "Aantal recente programma's" gaat over de aantallen in het menu start en de "Aantal recente items die worden weergegeven in Jump Lists" is het aantal dat voor de rechtermuis knop telt voor een programma vanaf de taakbalk.


Hoe pin je een bestand vast aan de rechtermuisknop:
Hierboven staat al uitgelegd hoe je het aantal kunt veranderen voor recent geopende bestanden. Als je over zo'n bestand (snelkoppeling) heen gaat zie je de locatie van het bestand staan achter de naam, maar daarachter zit ook een "Pinnetje" dat lijkt op van die gekleurde prikkers voor een prikbord. Zeg maar de leukere versie van een punaise. Als je daar met je muis overheen gaat zie je de tekst "Aan deze lijst vastmaken" staan. Dus daar klik je dan op. Ga je weer via de rechter muisknop naar de recent geopende bestanden, dan zie je nu bovenaan deze lijst "Gepind" het bestand van zojuist staan. Doe je dit met sjablonen, declaraties of andere veel gebruikte bestanden, dan zul je snel merken dat dit heel makkelijk werkt. Je hoeft niet meer te zoeken en heb ze zo bij de hand. Via zo'n zelfde soort pinnetje kun je er ook weer voor kiezen een bestand "Los" te maken van deze lijst. Wisselen van volgorde kan door met de linker muisknop ingedrukt te houden op de naam van het "Gepinde" bestand en het vervolgens naar boven of naar beneden te verslepen.Tip: De meeste mensen passen, als ze toch in het Tabblad "Start Menu" zitten, meestal ook direct de "Afsluit" knop aan. Zeker als je veel de slaapstand of Andere gebruiker gebruikt is dit aan te raden.

 


Printscreen:
Niet aanwezig.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben OostdamBen Oostdam has been working with Windows systems since 1993. Started shortly with Windows NT 4, worked for several companies as an system administrator, and is currently a Senior Support Engineer for Qurius Customer Care in the Netherlands, specialized in System Center Solutions.

Disclaimer: Er is geen enkele garantie voor het gebruik van de bovenstaande informatie. Het publiceren/uitvoeren van deze tekst is geen enkele garantie en dient altijd vooraf goed bekeken te worden. Het volledige risico van het gebruik van deze tekst is voor de lezer(es)/gebruik(st)er. Schade veroorzaakt door acties naar aanleiding van dit artikel, of claims in elke vorm, kunnen dan ook niet behandeld worden. De webmaster van deze site waarborgt niet de accuraatheid en volledigheid van de inhoud van deze webpagina's. Elke vorm van aansprakelijkheid wordt uitgesloten.
 

Wednesday the 23rd, June 2021. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign