Windows 7 logo Oostdam.info Ben OostdamIn Windows 7 zitten een heleboel commando's, verborgen achter bijna net zoveel mooie GUI schermen. Ik adviseer ook altijd aan iedereen om de UAC (User Account Control) (het beperken van de gebruikersrechten in het Nederlands) aan te laten staan. Hierdoor zijn er altijd "verhoogde" rechten nodig om bepaalde acties te kunnen uitvoeren. Voor een beheerder, iemand die er iets meer verstand van heeft, of iemand die verschillende taken op een laptop of computer achter elkaar moet uitvoeren, lastig, ongemakkelijk en zelfs af en toe onhandig. Heb je net iets afgemaakt, moet je via configuratiescherm of via de Windowsknop+R weer iets nieuws in typen, wachtwoord opnieuw ingeven, of "Run As/Uitvoeren als Administrator" gebruiken. Omdat Microsoft via een vast systeem werkt, en de functie zelf waarschijnlijk ook wel makkelijk zal vinden,... is er een functie gemaakt die het mogelijk maakt in één keer alle mogelijke beheerderstaken (als "administrator" dus) te starten. Iets dat voor een gebruiker trouwens ook een mogelijkheid is als de systeembeheerder deze mogelijkheid niet heeft geblokkeerd. ( moment tot nadenken voor alle beheerders ....... ).


Hoe doe je dit dan:
Open de "Run" regel via de Windows Open toetsencombinatie (Windowstoets+R) of via de Startknop en het intypen van Regedit via "Zoek programma's of Bestanden". Type daarna het volgende commando in:
shell:::{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} en daarna een ENTER.
(Deze tekst kopiëren en plakken in je eigen scherm lijkt me makkelijker trouwens).

Je krijgt nu een hele lange lijst van alle schermen, waarbij je niet meer apart als "Administrator" hoeft in te loggen, of iedere keer de bevestigingsvraag/klik van het UAC te zien krijgt. Werkt een stuk makkelijker. Woorden, of delen ervan zijn rechts bovenaan in te typen, waardoor de lijst automatisch kleiner wordt. Aanklikken maar en het juiste scherm komt tevoorschijn, handelingen/acties kunnen worden gedaan, scherm sluiten en je bent weer terug in "God Modus". Rechts bovenaan je tekst weghalen en je ziet alles weer. (Links boven de blauwe "Terug" knop gebruiken kan natuurlijk ook.) Gebruikers, veel plezier ermee, en laat UAC (Gebruikers Account Controle) a.u.b. gewoon aanstaan, (systeem)beheerders, neem je maatregelen, als het bedrijf of organisatie op het gebruik van Windows 7 als client besturingssysteem overgaat.


Snelkoppeling of map ervan maken:
Maak met de rechtermuisknop een nieuwe map aan op de plaats die je zelf wilt. Hernoem deze map via de rechtermuisknop,
of de F2 toets naar de volgende naam: GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}  Het mapicoontje zal direct veranderen naar een systemicoon, snelkoppeling maken, of ergens naar toe slepen waar je het wilt hebben staan, ( bureaublad misschien ? ) en veel werkplezier ermee. Tip:
Beheerders, er zijn verschillende manieren om dit commando te starten. Het is zelfs mogelijk via een powershell commando, denk daarbij maar eens aan een regeltje als "Function Godmode { Start 'shell:::{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}' }"; de rest is wel in te vullen denk ik.


Let Op:
Gebruikers kunnen verhoogde permissies (ver)krijgen door (het gebruik van) deze commando's/opdrachten. Indien men zich niet bewust is van de risico's, programma's of functies, kan dit tot gevolg hebben dat het systeem helemaal niet meer reageert of storingen krijgt. Raadpleeg bij twijfel altijd een specialist.


Printscreen:
Niet aanwezig.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben OostdamBen Oostdam has been working with Windows systems since 1993. Started shortly with Windows NT 4, worked for several companies as a system administrator, and is currently a Senior Support Engineer for Qurius Managed Services in the Netherlands.

Disclaimer: Er is geen enkele garantie voor het gebruik van de bovenstaande informatie. Het publiceren/uitvoeren van deze tekst is geen enkele garantie en dient altijd vooraf goed bekeken te worden. Het volledige risico van het gebruik van deze tekst is voor de lezer(es)/gebruik(st)er. Schade veroorzaakt door acties naar aanleiding van dit artikel, of claims in elke vorm, kunnen dan ook niet behandeld worden. De webmaster van deze site waarborgt niet de accuraatheid en volledigheid van de inhoud van deze webpagina's. Elke vorm van aansprakelijkheid wordt uitgesloten. Deze artikelen zijn mijn persoonlijke mening, of van mede auteurs, en hoeven niet noodzakelijkerwijs de mening van mijn werkgever te zijn. 

Wednesday the 23rd, June 2021. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign