Windows 7 heeft standaard de beschikking over een tool die je of heel makkelijk vindt, of helemaal nooit gebruikt. In het Nederlands heeft dit de naam "Plaknotities" meegekregen. In de Engelse taal noemen we dit de "Sticky Notes". Iedereen weet wel wat daarmee bedoeld wordt, de bekende gele Post-It stikkers van het bedrijf 3M, die wereldwijd gebruikt worden op kantoren om snel even iets op te krabbelen. Die zijn natuurlijk ook weer in Windows 7 in digitale vorm beschikbaar gemaakt. In Windows Vista waren ze er trouwens ook al. Zelf gebruik ik ze nooit, ik vind het eenvoudig weg te dubbelop allemaal en totaal geen toegevoegde waarde hebben, maar ik weet dat er mensen zijn die het wel gebruiken, vandaar dit artikel.


Lettertype, kopifëren en plakken:

Standaard wordt het lettertype "Segoe Print" gebruikt in de plaknotities. Je kunt dit lettertype ook standaard in bijvoorbeeld Word 2010 terugvinden. Verder kun je uit elk programma dat maar op je computer geinstalleerd is, iets kopiëren en met opmaak, kleuren, lettergrootte en al in een plaknotities plakken. De notitie zal dan ook in die opmaak zijn. Het standaard lettertype van de plaknotities is iets waar mensen vaak niet van houden, uit een andere pakket plakken kan een oplossing zijn. Ben je een iets meer gevorderde gebruik(st)er? Dan is er nog een andere optie. In het register is het mogelijk om onder HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Fonts een aanpassing daarvoor te maken. Uiteraard moet je eerst even een backup maken vooraf van de key, voor het geval dat het toch fout gaat natuurlijk. Hierna zoek je de sleutel "Segoe Print (TrueType)" op en wijzig je de bestandsnaam van het lettertype dat je wel wilt gaan gebruiken. Vervolgens wijzig je ook de sleutel "Segoe Print Bold (TrueType)" anders gaat het bij de eerste opdracht al weer fout. Kies dus een ander lettertype dat ook deze beide lettertypes heeft. Na het herstarten van je computer ben je dan wel van het vervelende lettertype af, kan verder geen kwaad, zolang je het Segoe letterlytype niet van de schijf afhaald of in een ander programma nodig hebt. Wil je dit in Word gebruiken zal ook het eigen gekozen lettertype te zien zijn. Met deze register wijziging verander je dus dit lettertype voor de hele computer. 


De achtergrondkleur wijzigen:
De achtergrond van een plaknotitie is standaard de gele kleur, een blijvende verwijzing naar de Post-It stikkers. Klik je echter met je rechtermuisknop op de achtergrond, kun je snel en eenvoudig de achtergrondkleur wijzigen naar respectievelijk Blauw, Groen, Roze, Paars, Wit, of de standaard Gele kleur. Ik heb hier nog geen sneltoetsen voor kunnen vinden.


Toetsenbord snelkoppelingen ( alleen de geselecteerde tekst):

Ctrl+B Maakt tekst dik gedrukt
Ctrl+I Maakt de tekst schuin (Italic)
Ctrl+T Zet een streep door de tekst
Ctrl+U Onderstreept de tekst
  
Ctrl+Shift+> Vergroot de tekst
Ctrl+Shift+< Verkleind de tekst
Ctrl+A Selecteer alle tekst
Ctrl+Shift+A Vergroot alles naar hoofdletters
Ctrl+L Links tekst uitlijnen
Ctrl+R Rechts tekst uitlijnen
Ctrl+E Tekst Centraliseren
Ctrl+Shift+L Verschillende opsommings tekens
( 6 typen mogelijk, 7 x de L indrukken is weer normaal )
Ctrl+muiswiel   Vergroten/Verkleinen de tekst
Ctrl+1 Enkele tussenlijn
Ctrl+2 Dubbele tussenlijn
Ctrl+5 1.5 spatie tussenlijn
Ctrl+= Subscript
Ctrl+Shift++ Superscript
Ctrl+Z Ongedaan maken bewerking
Ctrl+Y Opnieuw laatste actie doen
Ctrl+X Knippen
Ctrl+C Kopiëren
Ctrl+V Plakken
Ctrl+N Nieuwe plaknotitie maken


De verwijderings bevestiging terug krijgen:
Bij het verwijderen van een plaknotitie krijg je de vraag of je deze echt wil verwijderen. Veel mensen klikken dan al snel op het vinkje "Dit bericht niet meer weergeven" waarna je dus ook de bevestiging voorafgaand aan het verwijderen nooit meer krijgt. Dan zul je net zien, je gooit een keer een notitie weg, dat helemaal niet de bedoeling was, en je wilt de bevestiging dus terug hebben. Hoe doe je dit dan? Klik dan boven de Startknop in het vakje "Programma's en bestanden zoeken" en type daar Regedit in. Blader naar HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Applets\StickyNotes en zie daar de DWORD sleutel/key staan met de naam "PROMPT_ON_DELETE" die de waarde "0" heeft. Verwijder deze sleutel of wijzig de Hexadecimale waarde naar "1" en de bevestiging voorafgaand aan het verwijderen zal weer verschijnen.


De notities bewaren:
Echt bewaren van plaknotities is niet mogelijk op dit moment. Er is wel een leuke "work-around" gevonden om je teksten toch te bewaren. Klik met de rechtermuis knop op het Plaknotitie icoontje op de Windows 7 werkbalk en kies voor "Venster sluiten". Alle notities verdwijnen dan van de buroblad. Open het programma opnieuw, en je notities zijn weer terug. Op de achtergrond worden ze namelijk opgeslagen in een bestandje met de extensie "snt". Die is terug te vinden onder "C:\%User%\AppData\Roaming\Microsoft\Sticky Notes". Via foldersynchronisatie of backup kun je hier dus wel een kopie van maken. Lijkt me via een ander programma nog steeds makkelijker, maar het kan.


Tip: Een welliswaar Engtalige programmaatje, dat helemaal hetzelfde lijkt, maar waar je vele malen meer mee kunt instellen en regelen is te vinden op: http://www.sticky-notes.net/ .  Helemaal gratis en geschikt voor de meeste besturingssystemen. Wil je dan toch die notities gebruiken, installeer dan zoiets en schakel de plaknotities via Windows onderdelen gewoon helemaal uit.


Let Op: Het wijzigen van registersleutels kan er de oorzaak van zijn dat de computer niet of slecht(er) werkt. Indien een gebruiker niet redelijk ervaren is, wordt het wijzigen van registersleutels afgeraden. Het standaard advies is ook om voorafgaand aan het aanbrengen van wijzigingen in het register, hier eerst een (volledige) backup van te maken.


Printscreen:
Niet aanwezig.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben OostdamBen Oostdam has been working with Windows systems since 1993. Started shortly with Windows NT 4, worked for several companies as a system administrator, and is currently a Senior Support Engineer for Qurius Customer Care in the Netherlands.

Disclaimer: Er is geen enkele garantie voor het gebruik van de bovenstaande informatie. Het publiceren/uitvoeren van deze tekst is geen enkele garantie en dient altijd vooraf goed bekeken te worden. Het volledige risico van het gebruik van deze tekst is voor de lezer(es)/gebruik(st)er. Schade veroorzaakt door acties naar aanleiding van dit artikel, of claims in elke vorm, kunnen dan ook niet behandeld worden. De webmaster van deze site waarborgt niet de accuraatheid en volledigheid van de inhoud van deze webpagina's. Elke vorm van aansprakelijkheid wordt uitgesloten. Deze artikelen zijn mijn persoonlijke mening, of van mede auteurs, en hoeven niet noodzakelijkerwijs de mening van mijn werkgever te zijn. 

Wednesday the 23rd, June 2021. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign