Vista en Windows 7 hebben standaard in de Enterprise en Ultimate versies de bitlocker optie zitten. De bitlocker encryptie (versleutel) functie dient ervoor de harddisken, en daarmee de data die erop staat, te beschermen tegen (onbevoegd) gebruik door derden. Ook is deze functie een prima methode om om USB stickjes en schijven te beveiligen tegen lezen en/of kopiëren via de functie "Bitlocker to Go". USB sticks of externe harde schijven die via USB aangesloten zijn, zijn op deze wijze namelijk ook prima te beveiligen tegen ongewenst gebruik. Simpelweg gezegd, pakt bitlocker een stukje (sector) van je harde schijf op en schrijft dit weg in een versleuteld formaat. Tijdens het versleutelen wordt eigenlijk heel langzaam de hele schijf opnieuw herschreven. Het maakt dan ook niet uit of er reeds bestanden op de schijf aanwezig zijn, want aan de begin-, einde- en bestandsformaat verandert helemaal niets. Voor de bewerking zelf dient er overigens minimaal 10% vrije ruimte op het betreffende volume aanwezig te zijn. Bij erge langzame harde schijven bestaat de kans op een kleine vertraging, aangezien er wel de hele tijd dubbele bewerkingen nodig zijn tijdens het gebruik, maar een gebruik(st)er zal dat minimale verschil normaal nooit merken. In het onderstaande artikel kun je lezen hoe je deze functie weer uitschakeld.


Hoe zet ik de bitlocker functie uit?

Allereerst moet ik even melden dat ik zelf altijd de Engelstalige versie van Vista en Windows 7 heb gebruikt, dus wellicht wijken de exacte beschrijvingen een klein beetje af. Ga naar de "Start" knop van Vista of Windows 7 links onderin. De eerste optie daar recht boven is een wit vakje met de tekst "Zoekopdracht starten" er in. Type daar de tekst "Bitlocker" in en bovenaan komt het programma "Bitlocker-Stationsversleuteling" al in beeld. Eenvoudig weg op "Enter"drukken ( of op dat programma klikken) zal het programma starten. Uiteraard gevolgd door de extra bevestiging die gebruikersaccountbeheer (UAC) zal vragen. Tussendoor wil ik wel melden dat ik een voorstander ben van het gebruikersaccount beheer en dat uitzetten hiervan niet verstandig is. Je krijgt nu een scherm te zien, met daarin een overzicht van de aanwezige volumes ( schijven ); waarna je simpelweg de bitlocker encryptie, per schijf uit kunt zetten. Heb je een USB disk aangesloten? Dan kun je daar ook de encryptie op uitzetten via dit scherm. Wel eerst even zorgen dat de schijf benaderbaar is door eerst het wachtwoord in te typen natuurlijk. Na een kleine initialisatie zal bitlocker vervolgens beginnen met het ontsleutelen van de betreffende schijf. Daarna begint het lange wachten weer. Een USB stickje valt meestal nog wel mee, maar een flinke harddisk kan vele uren in beslag nemen. Eenvoudig genoeg, het duurt alleen eventjes.


Tip:  Pauzeren tijdens het ontsleutelen is mogelijk. Zorg er dan wel voor dat je computer aan blijft staan, of om milieu bewust met stroom om te gaan, in de "hybernation" of "stand-by" stand wordt gezet. Aangekoppelde (USB)schijven mogen losgekoppeld worden, maar dienen wel weer aangekoppeld te zijn voordat de pc en/of laptop weer aangezet wordt. Let daarbij op dat precies dezelfde USB aansluitingen worden gebruikt, en die allemaal aanwezig zijn, want anders kan dit problemen met de stationsletters opleveren en daarmee dus ook met het pauzeren van de versleuteling. Bijna overbodig te stellen dat beschadiging van de versleuteling zal leiden tot dataverleis.


Let Op:
Het vergeten of kwijt raken van wachtwoord en herstel-sleutel zal er toe leiden dat de opgeslagen gegevens nooit meer gelezen of gewijzigd kunnen worden. Raadpleeg bij twijfel altijd iemand die dit soort versleutelingen wel eens eerder heeft gedaan. Probeer het bovenstaande anders eens op een nieuwe USB schijf, zodat je weet hoe het werkt.


Printscreen:
Niet aanwezig.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben OostdamBen Oostdam has been working with Windows systems since 1993. Started shortly with Windows NT 4, worked for several companies as a system administrator, and is currently a Senior Support Engineer for Qurius Customer Care in the Netherlands, specialized in System Center Solutions.

Disclaimer: Er is geen enkele garantie voor het gebruik van de bovenstaande informatie. Het publiceren/uitvoeren van deze tekst is geen enkele garantie en dient altijd vooraf goed bekeken te worden. Het volledige risico van het gebruik van deze tekst is voor de lezer(es)/gebruik(st)er. Schade veroorzaakt door acties naar aanleiding van dit artikel, of claims in elke vorm, kunnen dan ook niet behandeld worden. De webmaster van deze site waarborgt niet de accuraatheid en volledigheid van de inhoud van deze webpagina's. Elke vorm van aansprakelijkheid wordt uitgesloten. Deze artikelen zijn mijn persoonlijke mening, of van mede auteurs, en hoeven niet noodzakelijkerwijs de mening van mijn werkgever te zijn. 

Wednesday the 23rd, June 2021. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign