Windows 7 Logo from www.Oostdam.info

Windows 7 is naar mijn mening een prachtig product van Microsoft. Stabiel, veilig en goed in het gebruik ervan.  Windows 7 geeft bij het aanmelden, of dit nu een wachtwoord, vingerafdruk is, of een smart-card, een standaard achtergrondscherm waar niet iedereen echt blij mee is. Het is nou niet echt grafisch leuk, en vooral bedrijven willen eenduidig en vaak gewoon hun eigen naam en/of logo in het aanmeldscherm zichtbaar hebben. Gelukkig kan ook dit relatief eenvoudig gewijzigd worden in Windows 7.Hoe doe je dit dan?

Denk eerst even goed na over de achtergrond die je voor het aanmeldscherm wilt gaan gebruiken. Als je hier zelf een plaatje voor wilt gaan gebruiken, let dan op de juiste afmetingen die je op het scherm gebruikt, anders wordt het plaatje uit elkaar getrokken en ziet het er helemaal niet meer uit.  Denk dus goed na, en bekijk ook je huidige instellingen. Klik dan in het bekende zoekveld boven de Startknop en type daar Regedit in. ( of via de Windowstoets + de letter R ) ( bevestiging hiervan is altijd nodig ) Ga vervolgens  naar 'HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Authentication\LogonUI\Background' toe. Dubbelklik vervolgens op de Dword sleutel 'OEM Background'. Is die niet aanwezig, gewoon een nieuwe aanmaken en de waarde op 1 zetten. Vervolgens moet het JPG bestand opzoeken dat je wilt gaan gebruiken als achtergrond bij het aanmeldscherm. Let op, het moet een JPG bestand zijn, het mag niet groter zijn dan 245 Kb en de afmetingen moeten overeen komen met de scherminstellingen, anders wordt de afbeelding uit elkaar getrokken. Kopieer of sleep de afbeelding in de map '%windir%\system32\oobe\info\backgrounds'. Indien deze map niet bestaat, het is standaard, maar stel dat..., maak dan deze mappen met precies deze namen met de hand aan. Hernoem het bestand backgroundDefault.jpg indien aanwezig, en geef je nieuwe bestand de naam BackgroundDefault.jpg. Herstart de computer en je zal zien dat je een ander log-in scherm als achtergrond hebt. Vast een stuk mooier dan het orgineel!


Mogelijke foutmeldingen/problemen en de oplossing ervoor:
In windows 7 zijn niet alle bestanden eigenaar van de "Administrator". Een ingebakken bescherming van Windows 7 zullen we maar zeggen. De eigenaar van die bestanden is dan de "Trusted Installer". Meestal levert dit geen problemen op, maar bij het wijzigen en/of verwijderen van sommige bestanden of mappen kunnen er foutmeldinge voorkomen als:  "U heeft geen rechten om deze actie uit te voeren" of "U heeft toestemming nodig van de "Trusted Installer" om deze handeling uit te voeren". Dit los je als volgt op. Je moet dus eerst "eigenaar" worden van de betreffende bestanden. Open de Verkenner en blader naar de map C:\Windows\System32.  Klik met de rechtermuisknop op deze map en kies voor "Eigenschappen" helemaal onderaan. Klik op het Tabblad beveiliging en daarna rechtonderin op de knop "Geavanceerd". Hier zie je nu de "Trusted Installer" staan als eigenaar van alle onderliggende mappen. Klik op het 3e Tabblad "Eigenaar"; klik op "Bewerken" en voeg hier je eigen naam, of beter nog de "Administrators" groep ( waar je lid van bent ) aan toe. Let op dat je het vinkje aanzet bij "Eigenaar van onderliggende containers en objecten vervangen". Dat vervangen kan even duren trouwens. Klik nu weer met de rechtermuisknop op de System32 map en kies nu voor de knop "Bewerken". Klik op de "Administrators" groep, ( of op je eigen naam )  en klik in het vakje eronder "Volledig Beheer" aan.  Klik twee keer OK om af te sluiten. Nu kun je alle bestanden bewerken en vervangen die je maar wilt in deze map. Iets minder veilig, maar ja, het oog wil ook wat, en een mooie achtergrond om je scherm mee te starten is ook iets waard.


Let Op:
Het wijzigen van registersleutels kan er de oorzaak van zijn dat de computer niet of slecht(er) werkt. Indien een gebruiker niet redelijk ervaren is, wordt het wijzigen van registersleutels afgeraden. Het standaard advies is ook om voorafgaand aan het aanbrengen van wijzigingen in het register, hier eerst een (volledige) backup van te maken.Printscreen:
Niet aanwezig.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben OostdamBen Oostdam has been working with Windows systems since 1993. Worked for several companies as a system administrator, and is currently a Senior Support Engineer for Qurius Customer Care in the Netherlands.

Disclaimer: Er is geen enkele garantie voor het gebruik van de bovenstaande informatie. Het publiceren/uitvoeren van deze tekst is geen enkele garantie en dient altijd vooraf goed bekeken te worden. Het volledige risico van het gebruik van deze tekst is voor de lezer(es)/gebruik(st)er. Schade veroorzaakt door acties naar aanleiding van dit artikel, of claims in elke vorm, kunnen dan ook niet behandeld worden. De webmaster van deze site waarborgt niet de accuraatheid en volledigheid van de inhoud van deze webpagina's. Elke vorm van aansprakelijkheid wordt uitgesloten. Deze artikelen zijn mijn persoonlijke mening, of van mede auteurs, en hoeven niet noodzakelijkerwijs de mening van mijn werkgever te zijn. 

Wednesday the 23rd, June 2021. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign