In Outlook 2000, 2003, 2007 en ook in Outlook 2010/2013 bestaat de mogelijkheid een mail in/terug te trekken ( verwijderen ) of de tekst van die mail aan te passen. Iets wat maar relatief weinig mensen weten altijd binnen een organisatie. Er wordt dan ook nauwelijks of geen gebruik van gemaakt. Een paar kanttekeningen hierbij. Het bericht mag door de ontvanger nog niet zijn gelezen, dus moet de status "Ongelezen" hebben, en het werkt alleen binnen de eigen (Exchange) omgeving. Dat daar eventueel meerdere domeinen bij betrokken zijn, maakt niet uit, het werkt alleen binnen de eigen, interne organisatie. Een email verzonden naar bijvoorbeeld je hotmail, gmail of een extern adres kan dus niet meer ingetrokken worden. Het is wel een erg handige functie om te gebruiken wanneer je iemand, per ongeluk, een mail hebt gezonden die bijvoorbeeld op vakantie is, en daar later iets in wilt aanpassen of verwijderen. Technisch gesproken wordt de betreffende mail altijd op de server al verwijderd, en al dan niet vervangen door een "nieuwe" mail. 

Outlook 2010 Mail opnieuw verzenden of intrekken Afbeelding 1 - http://www.oostdam.info
Hoe doe je dit dan:
Ga eerst naar je "Verzonden Items" map en open de mail waarvan je een het bericht wilt intrekken of aanpassen.
 
Ga naar het linker Tabblad "Bestand" en aan de rechterkant zie je al de knop "Herzenden/Intrekken" staan. Hoe die eruit ziet, zie je op de afbeelding hier aan de rechterkant. Op de grote knop staat een klein driehoekje, dit geeft aan dat er een uitklapfunctie in zit. Klik op die knop en je krijgt de keuzes te zien, intrekken/wijzigen van een bericht, of het bericht opnieuw verzenden met bijvoorbeeld een gewijzigde tekst.


Om met de laatste optie te beginnen, bij het opnieuw verzenden van het bericht, wordt de reeds verzonden mail opnieuw geopend, kun je de tekst aanpassen en de mail opnieuw verzenden. Probeer het maar gewoon eens uit met een collega of iemand anders. De tekst zal worden aangepast, zolang het bericht nog niet gelezen is.
Outlook 2010 Mail opnieuw verzenden of intrekken Afbeelding 2 - http://www.oostdam.info
De optie om een bericht in te trekken geeft een 2e dialoog scherm, zoals dat hier aan de rechterkant staat. Hier krijg je vervolgens de keuze om de ongelezen berichten te verwijderen, of ervoor te kiezen, de ongelezen mails te vervangen door een nieuw bericht.

Tevens is het mogelijk om nog eens apart te laten weten, door het onderste vinkje aan te zetten, of het intrekken van een bericht, gelukt is.

Gewoon eens een keertje proberen, dan merk je vanzelf hoe het werkt en als het dan een keertje echt nodig is, weet je hoe het werkt.
Let op: Op het moment dat een mail gelezen/geopend wordt via een mobiele telefoon, blackberry, I-phone, Ipad, webmail of OWA,...  en ja,.. wie heeft er tegenwoordig nou geen data op zijn telefoon, zal het bericht gemarkeerd worden als gelezen. Op dat moment werkt intrekken van een mail dus niet meer.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben OostdamBen Oostdam has been working with Windows systems since 1993. Worked for several companies as a system administrator, and is currently a Senior Support Engineer for a large company in the Netherlands.

Disclaimer: Er is geen enkele garantie voor het gebruik van de bovenstaande informatie. Het publiceren/uitvoeren van deze tekst is geen enkele garantie en dient altijd vooraf goed bekeken te worden. Het volledige risico van het gebruik van deze tekst is voor de lezer(es)/gebruik(st)er. Schade veroorzaakt door acties naar aanleiding van dit artikel, of claims in elke vorm, kunnen dan ook niet behandeld worden. De webmaster van deze site waarborgt niet de accuraatheid en volledigheid van de inhoud van deze webpagina's. Elke vorm van aansprakelijkheid wordt uitgesloten. Deze artikelen zijn mijn persoonlijke mening, of van mede auteurs, en hoeven niet noodzakelijkerwijs de mening van mijn werkgever te zijn.
 

Friday the 7th, May 2021. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign