Dit artikel geeft de oplossing voor een foutmelding die nog wel eens voor wil komen bij het opzoeken en installeren van Windows update. Ik kom hem zelf ook nog wel eens tegen moet ik zeggen. De melding is: Windows Update error 80240016. Deze foutmelding wordt ook wel eens weergegeven als WindowsUpdate_80240016 of als 0x800240016.

Windows Update fout 0x80240016 - http://www.oostdam.info
De oorzaak kunnen 2 verschillende dingen zijn. Het meest voor de hand ligt de melding zoals die op het schermvoorbeeldje hier aan de rechterkant te zien is, maar dat klopt niet altijd.

De melding geeft duidelijk aan, na het zoeken naar de nieuwe updates, dat er op het moment van de foutmelding andere updates door Windows Update worden geinstalleerd. Deze melding is een beetje dubbel. Het kan ook een update van Java, Adobe FlashPlayer of iets anders zijn, maar zelfs dan is dat niet altijd het geval.

De melding kan namelijk ook veroorzaakt worden doordat de computer/laptop in kwestie niet herstart is geweest na een vorige update, of in de slaapstand heeft gestaan. Ik gebruik zelf de slaapstand erg veel, en diezelfde slaapstand zorgt ervoor dat de services die Windows update gebruikt om processen en lopende installaties te controleren ook een beetje van slag af raken. Je ziet ze wel aan staan, maar ze doen het niet goed. Als je nog dieper gaat graven dan zul je erachter komen dat de "onthouden" gebruikers gegevens (wachtwoord/login) verlopen zijn. Hierdoor is het OS niet in staat om goed te controleren of de gebruiker wel de juiste rechten heeft om de updates te mogen installeren en wordt dus ook deze foutmelding gegeven.

Gewoon compleet herstarten kan zeker een oplossing zijn, maar ik ben zelf een gebruiker die "zomaar" een maand zijn computer in de slaapstand kan hebben. Eigenlijk herstart ik alleen de computer na wat Windows updates, maar dat is nu met deze foutmelding dus juist het probleem.

De oplossing zonder een complete herstart, en daarmee het afsluiten van je openstaande programma's, is ook makkelijk en goed te doen voor iedereen. Je hoeft dat alleen de services die Windows Update gebruik te herstarten.

Hoe doe je dit dan:
Open een (administrator/elevated) command prompt, voor de ouderen, een DOS box. Dit kun je ook bereiken door op de startknop te klikken, met de rechtermuisknop op "Command Prompt" te klikken en daarna voor "als Administrator uitvoeren" te kiezen. ( voor Windows7 en Vista OS ) Als je zelf geen beheerder/administrator bent kan je om een extra wachtwoord worden gevraagd, maar in de Windows7 en Vista versies kan het ook voorkomen dat je om een bevestiging wordt gevraagd door de UAC (User Account Control).  Type daarna de volgende commando's in:

net stop wuauserv ( + Enter )              Je krijgt nu de meldingen:
The Windows Update Service is stopping.
The Windows Update Service was stopped successfully

Nu type je in:
net start wuauserv ( + Enter )     Je krijgt nu de meldingen:
The Windows Update service is starting.
The Windows Update service was started successfully

Nu type je in:
exit ( + Enter )  om de command prompt (DOS-box) af te sluiten.

Nu kun je de updates van Windows via het normale scherm, dat je misschien zelfs nog open had staan, weer opnieuw laten zoeken.
Dit zal nu geen foutmeldingen meer geven en je kunt de updates normaal installeren.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben OostdamBen Oostdam has been working with Windows systems since 1993. Worked for several companies as a system administrator, and is currently a Sr. Support Engineer for Qurius Customer Care in the Netherlands, specialized in System Center Solutions.

Disclaimer: Er is geen enkele garantie voor het gebruik van de bovenstaande informatie. Het publiceren/uitvoeren van deze tekst is geen enkele garantie en dient altijd vooraf goed bekeken te worden. Het volledige risico van het gebruik van deze tekst is voor de lezer(es)/gebruik(st)er. Schade veroorzaakt door acties naar aanleiding van dit artikel, of claims in elke vorm, kunnen dan ook niet behandeld worden. De webmaster van deze site waarborgt niet de accuraatheid en volledigheid van de inhoud van deze webpagina's. Elke vorm van aansprakelijkheid wordt uitgesloten. Deze artikelen zijn mijn persoonlijke mening, of van mede auteurs, en hoeven niet noodzakelijkerwijs de mening van mijn werkgever te zijn.

 
Friday the 7th, May 2021. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign