Op deze site wil ik, onder andere door dit soort artikelen, de bekendheid van deze prachtige mogelijkheden vergroten. In dit artikel ga ik het hebben over de locaties die in de Verkenner, of bij dialoogvensters als "Opslaan als..." en "Open" standaard aan de linkerbovenkant van het dialoog venster staan. Standaard staan hier de Favorieten, Bibliotheken, Computer en Netwerk, met hun onderliggende mappen. In "Explorer" termen noemen we dit de "Locatiebalk" of in het Engels "Placesbar". Wat veel mensen niet weten, is dat deze locaties aan te passen zijn naar eigen wens, met direct één maar erbij,.... Het werkt alleen bij programma's die de oude, oorspronkelijke XP dialoog box nog gebruiken. Zeg maar de besturingssystemen XP en Windows 2003 server, en dus niet in moderne Vista, Windows 7, Windows 2008, of bij moderne, recente programma's als Office 2010 bijvoorbeeld. Heb je echter een ouder programma of besturingssysteem, dan kan dit toch heel makkelijk zijn, bijvoorbeeld als je veel bestanden in 2 of meerdere verschillende mappen gebruikt. Met de onderstaande aanpassingen kun je daar in één klik bij, zonder je hele mappenstructuur te moeten doorlopen. Tevens is dit een erg handige optie voor systeembeheerders. Het is namelijk ook mogelijk om UNC paden, netwerkschijven, ftp of webadressen (denk aan sharepoint)  hierin standaard op te nemen. Er kunnen maximaal 5 nieuwe, extra locaties bijkomen. Hieronder beschrijf ik de 2 manieren waarop deze erg handige optie te realiseren is.


Locatiebalk wijzigen met GPEDIT.MSC:

Klik in het bekende Uitvoerenveld en type daar gpedit.msc in. (in plaats van uitvoeren kun je ook de Windows-toets+R gebruiken)
Ga naar Gebruikersconfiguratie / Beheersjablonen / Windows-onderdelen / Windows Verkenner / Algemeen Dialoog Venster toe. Zie aan de rechterkant "Items op locatiebalk" staan. Klik hierop, en daarna op "Ingeschakeld". Nu kun je 5 extra locaties voor het dialoogvenster ingeven. Op de "OK" knop klikken en na de volgende keer aanmelden of herstarten heb je een snellere toegang tot je speciale mappen.


Geen toegang tot de GPEDIT.MSC ( door je beheerder... ? )
Hmmm, heb je een slimme beheerder die de toegang tot gpedit.msc heeft uitgeschakeld?
Of werk je liever altijd via het register? Gebruik dan de onderstaande optie:
Klik in het bekende zoekveld boven de Startknop en type daar Regedit in. (of gebruik de Windows-toets (vlaggetje) of Windows-toets+R)
Bevestiging hiervan is vrijwel altijd nodig. Ga naar de volgende registersleutel toe:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\
Voer de volgende stappen uit:

  1. Klik met de rechtermuisknop aan de rechterkant, daarna "New / Key" type "comdlg32" in gevolgt door Enter.
  2. Klik weer met de rechtermuisknop aan de rechterkant, daarna "New / Key" type "Placesbar" in gevolgt door Enter.
  3. Klik weer met de rechtermuisknop aan de rechterkant, daarna "New / String Value" type "Place0" in gevolgt door Enter. 
  4. Druk opnieuw op Enter op de laatste waarde te openen en vul hier het (netwerk)pad of een directory op de computer in.
De eerste "maatwerk" locatie in de verkenner zit er nu in. Herhaal stap 3 en 4 als je meer locaties wilt toevoegen. Let er wel op dat de String Values achtereen volgens dan wel de waardes Place1, Place2, Place3 en Place4 moeten krijgen. Meer locaties is niet mogelijk.


Ten behoeve van de particuliere lezers, is dit artikel gemaakt met de Nederlands talige namen. (speciaal voor XP dus)  Indien dit op een Windows 2003 systeem wordt gebruikt, moeten natuurlijk de orginele engelstalige benamingen worden gebruikt


Let Op:
Het wijzigen van registersleutels kan er de oorzaak van zijn dat de computer niet of slecht(er) werkt. Indien een gebruiker niet redelijk ervaren is, wordt het wijzigen van registersleutels afgeraden. Het standaard advies is ook om voorafgaand aan het aanbrengen van wijzigingen in het register, hier eerst een (volledige) backup van te maken.Printscreen:
Niet aanwezig.


 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben OostdamBen Oostdam has been working with Windows systems since 1993. Worked for several companies as a system administrator, and is currently a Senior Support Engineer for Qurius Managed Services in the Netherlands.

Disclaimer: Er is geen enkele garantie voor het gebruik van de bovenstaande informatie. Het publiceren/uitvoeren van deze tekst is geen enkele garantie en dient altijd vooraf goed bekeken te worden. Het volledige risico van het gebruik van deze tekst is voor de lezer(es)/gebruik(st)er. Schade veroorzaakt door acties naar aanleiding van dit artikel, of claims in elke vorm, kunnen dan ook niet behandeld worden. De webmaster van deze site waarborgt niet de accuraatheid en volledigheid van de inhoud van deze webpagina's. Elke vorm van aansprakelijkheid wordt uitgesloten. Deze artikelen zijn mijn persoonlijke mening, of van mede auteurs, en hoeven niet noodzakelijkerwijs de mening van mijn werkgever te zijn. 
Friday the 7th, May 2021. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign