Windows, Linux, Apple, wat je ook gebruikt, je hebt een verbinding nodig om een connectie naar internet of een (bedrijfs)netwerk te maken. Dit kan natuurlijk een draad (UTP) zijn, maar ook een draadloze verbinding is eigenlijk een soort netwerkkaart. Alle netwerkaarten hebben standaard een 12 hexadecimaal getal ingebakken zitten, dat we het MAC adres noemen. Dit is een uniek getal/letter dat er door de fabrikant al ingezet is. Aan de eerste combinaties kun je zelfs vaak al de leverancier herkennen. Dit getal wordt onder ondere gebruikt bij de herkenning van een computer of server in een netwerk of bijvoorbeeld naar het internet. Soms kan het echter nodig zijn het MAC adres te moeten wijzigen. Test redenen bijvoorbeeld, maar vaak maakt geinstalleerde software ook gebruik van het MAC adres, voor herkenning en/of licentie controle. Dat soort zaken maakt het dus nodig dat het MAC adres gewijzigd moet kunnen worden. Sommige drivers van netwerkkaarten staan tegenwoordig zelf al toe dat het MAC adres gewijzigt wordt, de meeste echter niet. Onderstaand beschrijf ik hoe dit wel te doen is op alle machines die Windows gebruiken door een register wijziging te doen.Hoe doe je dit dan?

Open het Regedit programma via de Windows Open toetsencombinatie (Windowstoets+R) of via de Startknop en het intypen van Regedit via "Zoek programma's of Bestanden". Ga daarna naar de volgende registersleutel toe:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E972-E325-11CE-BFC1-08002BE10318] 
Hieronder zie je verschillende oplopende nummers die beginnen met “0000″, “0001″ en zo verder. Deze nummers kunnen aardig oplopen trouwens, zeker als je veel "virtuele" pc's of servers hebt draaien. Klik hierop om zo de juiste netwerkkaart te vinden, of gebruik de ingebouwde zoekfunctie om naar je MAC adres te zoeken. Je bestaande mac-adres kun je terug vinden door in een command promt een opdracht ipconfig /all te geven. and so on. Als je de goede gevonden hebt zoek je in de rechterkant naar de waarde  "NetworkAddress". Als je hem gevonden hebt, kun je met de rechtermuisknop op de waarde klikken en voor modify(wijzigen) kiezen. Geef hierna het gewenste 12 (cijfers/letters) MAC adres in zonder de tussenliggende streepjes, spaties, punten of komma's, gewoon allemaal recht achter elkaar dus. Staat deze sleutel er niet bij, maak dan een nieuwe aan door met de rechtermuisknop in de rechterkant te klikken en kies daarna voor "New” en daarna “String Value”. Geef vervolgens de naam “NetworkAddress” en daarna het MAC adres dat je wilt hebben.


Het nieuwe MAC adres wordt actief als je de netwerkkaart een keer uit- en aanzet, of de computer/server een keer herstart. Maak voor de zekerheid voor het wijzigen van deze sleutel een kopie of schrijf in ieder geval het originele MAC adres ergens op. Na testen, wil je, op een gegeven moment, altijd weer de orginele waarde terug zetten op de netwerkkaart. Aandachtpuntje is wel natuurlijk nog dat er nooit 2 dezelfde MAC adressen op één netwerk aanwezig kunnen zijn. Je krijgt erg rare problemen en verschijnselen kan ik je zeggen. Een beetje beheerder zal dat wel snappen,... .  Er is op internet een aantal tooltjes beschikbaar, die deze register aanpassing ook kunnen doen. Zoek maar eens. Ik ben daar zelf echter geen voorstander van, je installeert vaak meer dan je denkt of het wordt "vergeten" weer weg te halen na gebruik.


Let Op: Het wijzigen van registersleutels kan er de oorzaak van zijn dat de computer niet of slecht(er) werkt. Indien een gebruiker niet redelijk ervaren is, wordt het wijzigen van registersleutels afgeraden. Het standaard advies is ook om voorafgaand aan het aanbrengen van wijzigingen in het register, hier eerst een (volledige) backup van te maken.


Printscreen: Niet aanwezig.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben OostdamBen Oostdam has been working with Windows systems since 1993. Worked for several companies as a system administrator, and is currently a Sr. Support Engineer for Qurius Managed Services in the Netherlands.

Disclaimer: Er is geen enkele garantie voor het gebruik van de bovenstaande informatie. Het publiceren/uitvoeren van deze tekst is geen enkele garantie en dient altijd vooraf goed bekeken te worden. Het volledige risico van het gebruik van deze tekst is voor de lezer(es)/gebruik(st)er. Schade veroorzaakt door acties naar aanleiding van dit artikel, of claims in elke vorm, kunnen dan ook niet behandeld worden. De webmaster van deze site waarborgt niet de accuraatheid en volledigheid van de inhoud van deze webpagina's. Elke vorm van aansprakelijkheid wordt uitgesloten. Deze artikelen zijn mijn persoonlijke mening, of van mede auteurs, en hoeven niet noodzakelijkerwijs de mening van mijn werkgever te zijn.
 
Wednesday the 23rd, June 2021. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign