SP3 is vooral noodzakelijk voor wie z'n updates niet goed uitvoerde, maar als u gewoon volgde wat Microsoft aanbood, zal dit nieuwe servicepack amper opgemerkt worden. De meest in het oog springende toevoegingen zijn Windows Media Player 11 en Internet Explorer 7.0, beide excellente programma's, maar al een hele tijd beschikbaar. Er is ook een nieuw Controlepaneel voor uw beveiligingsinstellingen. Ook nieuw is de taakbalk zonder adresbalk - maar die verandering werd Microsoft opgelegd.

Zoals bij Windows Vista hoeft u de productsleutel niet meer in te geven bij de installatie; dat gebeurt later als de Genuine Advantage-controle start. SP3 ondersteunt verder FIPS 104-1 Level 1-encryptie als een DLL-bestand op kernelniveau. Op die manier kunnen ontwikkelaars hun eigen stuurprogramma's veiliger maken. SP3 verbetert ook zogenaamde Black Hole Router Detection, routers die bepaalde datapakketjes laten vallen, waardoor Windows verbindingen actief kan houden zonder prestatieverlies.

Ook nieuw is de Network Access Protection-module, waarmee systeembeheerders richtlijnen kunnen uitvaardigen die bepalen of een XP-pc 'gezond' genoeg is om op het netwerk toe te laten. Een pc kan getest worden op beveiligingsinstellingen, poortconfiguraties, enzovoort. Als de test faalt, mag de machine niet op het netwerk. Deze mogelijkheden werden overigens gekopieerd van Vista, dus we mogen verwachten dat alle belangrijke beveiligingsonderwerpen van Vista naar XP gebracht zullen worden.

Niet installeren indien .......
Als u XP Starter Edition gebruikt, blijf dan weg van SP3 - er zijn situaties bekend waardoor het niet meer op een normale manier mogelijk is om in te loggen. Het grootste probleem lag in december 2007 nog bij machines met Windows XP Media Center Edition. Na SP3 ontvangen die systemen in ongeveer de helft van de getestte machines geen updates meer en het verhindert ook de verbinding met Media Center Extender (zoals die voor Xbox en de Wi).

Voor de rest werkt deze SP nu wel goed. Zowel verschillen Dynamics Navision als Axapta versie hadden wat problemen met de beta's maar deze zijn voor zover mij nu bekend allemaal verholpen.

Helaas voor heel veel mensen zal Windows XP binnenkort de bekende "End-oi-Life" Status bereiken. Het spijt me echt allemaal beste mensen... Dit was allemaal te doordacht voortaan geen illegale versies, VLK keys, enz. meer. Eindelijk komen we op een stadium dat er inderdaad gewoon voor een licentie van Microsoft wordt betaald. Laten we eerlijk zijn,.. zo duur is het nou oo weer niet wat je krijt....

Zou je hetzelfde contract/diensten via BPOS/Office365 doen, ben je misschien wel veel duurder uit.  Maar ja, daar krijg je dan ook gratis backup, redundancy en een ServiceDesk/vraagbak bij. Uiteindelijk moet dat natuurlijk ook ergens van betaald worden op een gegeg ven moment....

Ach denk er maar eens over na,...

Vraag desnooods verschillende offertes eens op. wellicht brengt dat wat helderheid in het maken van keuze's..

 

Wednesday the 23rd, June 2021. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign