St. Gilles Waas - Belgium Lekker Onze favoriete golfbaan Wilhelminakanaal - Dongen "Gemeente Dongen Ga naar mijn huidige werkgever 3 lieve kinderen Opleidingen / Trainingen Katwijkse duinen vorige week Contact / Vragen / Informatie

Vissen,.... in dezelfde (IT)vijver.

Ik ben al wat ouder, maar weet het nog als de dag van gisteren. Mijn vader nam me met enige regelmaat mee om s'morgens vroeg te gaan vissen. In de polder vanaf de kant,.. op de zee, de Westerschelde, of in een kleiner (roei) bootje zomaar ergens tussen een drietal molens of een ander watertje. Het zal de meeste van ons wel bekend in de oren klinken. Die goede oude tijd, waarin vis-vergunningen nog niet heel goed werden gecontroleerd, niet overal een vergunning nodig was en je niet met een App of op Google maps kon zien waar je nu eigenlijk naar toe ging 's-morgens vroeg. Wat raar denken de meeste lezers nu. Hij schrijft toch meestal over IT gerelateerde zaken? Dat klopt! en dat is ook zo, want er zijn meer raakvlakken tussen vissen en de IT branche dan dat de meeste mensen in eerste instantie denken. 

Vissen zijn best wel vaak domme beestjes. Een paar meter vooruit kijken is in de donkere wateren al snel wat moeilijker, zeker als je wat dieper zit. Schijnt de zon lekker in de zomer? Dan wordt er minder gegeten en wordt de dag erg rustig en relaxed doorgebracht, op een koel, donker plekje waar het lekker rustig is, en niemand je kan storen. Ik noteer hier wat vergelijkingen met wat systeembeheerders die ook wel eens rustig weg willen duiken, rustig in een (koel)(donkere)(server)ruimte of iets dat daar op lijkt en bij mooie dagen ook liever in een zwembad zitten dan met een project bezig te zijn en gebruikers te helpen. Met een klein beetje fantasie snapt iedereen hier wel wat ik hier bedoel. Als niemand zich maar persoonlijk aangesproken voelt, ik spreek een college daar toch altijd zelf wel op aan indien noodzakelijk. Er zijn echter meer vergelijkingen die ik jullie niet wil onthouden en hopelijk zet dit jullie aan tot iets verder nadenken.

Soorten:
Er zijn een heleboel verschillende soorten vissen. Kleintjes, dikke, grotere, snelle, langzamere en gladde, verzin het maar en ze zijn er. Teveel om op te noemen zelfs. Ik zie direct een verband met IT poppetjes. Net zoveel soorten, in allerlei vormen en maten. Kleintjes en wat grotere. De één zwaar en log als een karper, de andere snel en sluw als een snoek. De enige die niet zwemt maar aan de kant zit te vissen, is de IT-manager. Maar al te vaak niet gehinderd door een enorme inhoudelijk technisch kennis, is dit wel de persoon die er voor moet zorgen dat alles door blijft draaien op IT gebied voor de organisatie.

Ontslaggolven in de IT:
De IT sector kent al tientallen jaren bij vlagen enorme ontslaggolven. In 2014 waren dit er alleen in de Verenigde Staten al 59.928 volgens onderzoeker Chris O'Brien van VB News en volgens Challenger is dat zelfs een 70% meer in werkelijke FTE's dan in het jaar 2013. Natuurlijk waren daar de ontslagen bij Microsoft en HP voor een groot deel verantwoordelijk voor, maar eigenlijk zijn er van dit soort voorbeelden in elk jaar te vinden. Een disproportioneel deel van de ontslagen medewerkers treft jaarlijks de IT sector, en dat is niet alleen te wijten aan doublures van functies door overnames enzovoort. Vergelijk het maar met een vreemde vissterfte, waarbij honderden vissen plotseling dood boven komen drijven. Je leest het met enige regelmaat.

Vangen en netten:
Apart hierbij is dat de IT sector ook altijd op de één of andere manier op zoek is naar kwalitatief, betrouwbare en vooral nieuwe medewerkers. Net als de visser, die blijft ook maar door vissen, ook al zitten er al verschillende exemplaren in het net gevangen gezitten. Het gaat tenslotte wel om een geode combinatie van verschillende soorten vis die je in je net hebt zitten. Af en toe gooit de visser er een paar terug (ontslag) of ontsnapt er eentje uit het net (zelf weggaan). De uren gaan gestaag voorbij en alles loopt lekker door. Maar ja, een paar vissers hebben nog niets gevangen, dus die gooien er maar wat extra aas in de visvijver. Uiteindelijk vangen die dus ook hun visjes, je kunt je alleen afvragen of de kwaliteit daarvan wel zo goed is. De slimme snoek, was de haak van de laatste visser al eerder voorbij gezwommen, maar had al snel gezien dat het haakje er een stukje uit stak, dus daar hapte hij niet in.  

Opleiding en kennis:
U merkt het als attente lezer vast al wel, de alinea's gaan om en om over vissen en IT, maar ze hebben toch een heleboel raakvlakken en overeenkomsten met elkaar. De ontslaggolven in de IT sector lijken vaak willekeurig, maar tegelijkertijd zijn het vaak dezelfde bedrijven die ook weer net zo hard nieuwe visjes nodig Hebben. De toko moet wel blijven draaien noemen we dat. Hup al het oude eruit en nieuwe functies en competenties erin. Vaak wordt gedacht dat jong, goedkoper, vernieuwender en beter kneedbaar is. Ja een jonge vis zal ook eerder in een haakje happen, maar na een paar keer is dat ook wel voorbij. Ook vissen leren bij. Dat is direct ook het gemis dat veel vissers Hebben. Een ontslaggolf heeft vrijwel nooit een meetbaar positief effectiviteits (winst) gevolg voor de organisatie, zeker niet als de interne commotie hierdoor toeneemt en de aandacht hierdoor van de werkelijk benodigde activiteiten wordt afgeleid. Ook denken de meeste vissers vaak dat een stelletje slechte vissen teruggooien makkelijker en goedkoper is. We vangen wel weer een paar nieuwe, betere vissen, die wel van het gewenste soort zijn. Kennis tekort? Hup weg ermee en voor jou 2 nieuwe. Het opleiden van eerder gevangen vissen vinden ze duurder dan teruggooien en nieuwe vissen vangen. In de pratijk hoeft dit echter vaak helemaal niet waar te zijn.  

Vissersboot:
En dan is daar nog de vissersboot! Die steekt graag een helpende hand toe aan de vissers, ook al hebben ze niets gevangen. Een beetje als het cliché van de visser die niets gevangen heeft en op de terugweg naar huis maar even bij de viskraam stopt. Vissers die nooit iets zelf vangen, komen zo toch aan hun vangst. De visserboten leven een (vergunnings)vrij leven en dat trekt gelukzoekers aan. Noem ze gerust detacheringsbedrijven en recruitmentburo's. Met grote netten vissen ze in de vijver met verschillende netten en vaak nog dwars door elkaar heen ook. De vangst bieden ze tegen afzet prijzen aan bij vissers die zelf niets hebben kunnen vangen. Kwaliteit is niet van belang en (technische)(toetsing) kennis is niet aanwezig. De visboten weten zelf vaak niet hoe de vis goed schoongemaakt moet worden om het beste op tafel te krijgen. Goed presenteren van de gevangen waar in de visvitrine is dus het belangrijkste wat er is. Of daar nou glansmiddel overheen moet om de buitenkant te laten blinken, of de vis eerst even 2 dagen een zoutbadje moet ondergaan om iets zwaarder te worden, het maakt de visserboten echt niet uit. Ze worden betaald per stuk of met percentage, hoe sneller/meer/beter is dan al snel de richtlijn. 

Een groen/paarse visserboot:
Deze vissersboot was laatst aan het vissen naar mij. ze deden erg hun best met extra aas om mij te pakken te krijgen. Dat was wel leuk, want ik zag hem al aankomen. Deze visserboot probeerde ook al een tijdje het werk van onze vaste orange/blauwe vissersboot af te pakken namelijk en dat we nog een paar stevige dike vissen nodig hadden, dat wisten ze ondertussen wel. Pech voor deze visserboot dat ik zelf ook een visser ben en ik dus mijn eigen geanonimiseerde CV in mijn mailbox kreeg via de hoofdvisser. Ik mag bij het uitkiezen en voorsorteren van de aangeboden vis wel eens mee beslissen namelijk. Het einde lijkt duidelijk, ik heb het maar niet op een gesprek tussen mezelf en mezelf laten aankomen met een vertegenwoordiger van de visserboot erbij. Dat was me toch net een beetje te zonde van mijn tijd geweest. Ik ga zelf weer lekker vissen, dat heeft tot nu toe eigenlijk altijd nog de beste vissen opgeleverd.

Vissen & IT hebben echt meer raakvlakken met elkaar dan dat je in eerste instantie denkt!
Denk hier nog eens een keertje over na als je met je kinderen gaat vissen!

26 januari 2015                                                        

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben Oostdam
Ben Oostdam has been working with Windows systems since 1993. Worked for several companies as a system administrator, and is currently a Senior System Engineer & (Freelance) Trainer for several companies in the Netherlands.  

Disclaimer: The information contained in this website/article is for general information purposes only. The information is provided as is, by Ben Oostdam and others, and while we endeavour to keep the information up to date and correct, we make no representations or warranties of any kind, express or implied, about the completeness, accuracy, reliability, suitability or availability with respect to the website or the information, products, services, or related graphics contained on the website for any purpose. Any reliance you place on such information is therefore strictly at your own risk. In no event will we be liable for any loss or damage including without limitation, indirect or consequential loss or damage, or any loss or damage whatsoever arising from loss of data or profits arising out of, or in connection with, the use of this website. Through this website you are sometimes able to link to other websites which are not under my control. I have no control over the nature, content and availability of those sites. The inclusion of any links does not necessarily imply a recommendation or endorse the views expressed within them. Every effort is made to keep the website up and running smoothly. However, I take no responsibility for, and will not be liable for, the website being temporarily unavailable due to technical issues beyond our control. All entries in these articles, are my individual opinion, or from co-writers, and they don't necessary reflect the opinion of my employer.

 

Saturday the 19th, January 2019. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign