St. Gilles Waas - Belgium Lekker Onze favoriete golfbaan Wilhelminakanaal - Dongen "Gemeente Dongen Ga naar mijn huidige werkgever 3 lieve kinderen Opleidingen / Trainingen Katwijkse duinen vorige week Contact / Vragen / InformatieEn weer heeft de Europese Unie een wetwijziging voor alle aangesloten lidstaten doorgevoerd die vergaande gevolgen gaat hebben per 1 januari 2015Oostdam-VAT-BTW-ZOLL-picture en van toepassing is op alle aangesloten lidstaten en naar de EU exporterende landen. Je kunt er bijna op wachten tegenwoordig in de vakantie periode. Van verenigingen, lokale overheden, provinciale en landelijke organisaties, er wordt even een aanpassing doorgevoerd in de reglementen en (bijna)iedereen mist de aankondiging en/of de impact van de wijziging. Dit artikel gaat nu over de gewijzigde BTW regels per 1 januari 2015, specifiek voor electronische, telecom en software gerelateerde zaken. Die zijn behoorlijk gewijzigd, zonder dat iemand er ook maar enige notie van heeft genomen lijkt het. Vandaar maar weer eens een artikel op deze website erbij. Iedere ondernemer heeft geen behoefte aan naheffingen van de belastingdienst neem ik maar even aan. En weet U eigenlijk wel welk BTW tarief precies gebruikt wordt in Duitsland, Frankrijk, Slovenië, Polen of Griekenland?  Echt?  Nou knap hoor, ik weet ze allemaal niet. Eigenlijk snap ik ook niet waarom dit soort wijzigingen het FD, BNR en de Telegraaf nog niet eens hebben gehaald. De impact hiervan is namelijk enorm en vrijwel elke ondernemer, de meeste ZZP'rs uitgesloten, zal hiermee te maken krijgen. 

Het gaat allemaal om de volgende regels die vanaf 01 januari 2015 actief worden.
(http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/vat/how_vat_works/telecom/index_en.htm)

Lees ze eens goed door en denk onderstaand samen even met mij mee over de impact ervan. Misschien heb ik iets over het hoofd gezien?  Tweet mij dan direct en ik zal dit artikel, alsmede de engelse vertaling ervan, na verificatie daarop aanpassen. Nadat wij het met een select clubje over deze gewijzigde wetgeving hebben gehad, is er namelijk hier en daar ook al wat rumour in het buitenland ontstaan.


Verkopen aan consumenten vanuit buiten de EU:
Hier verandert waarschijnlijk wel iets in, en dat is voor u als consument niet leuk. Er lopen nog wel wat discussies over de locatie van het verkopende kantoor trouwens. Eigenlijk is dit geen discussie meer, de uitkomst staat al vrijwel vast. Heeft U een abonnement op bijvoorbeeld Netflix of HBO?  Waarschijnlijk gaat de prijs per 1 januari erg omhoog, waarschijnlijk zelfs met iets meer dan het huidige percentage van 21% in Nederland. Amerikaanse bedrijven zullen immers gedwongen worden om BTW te gaan heffen over diensten die de EU afgenomen worden. Hou er alvalst rekening mee zou ik zeggen.


Verkopen aan consumenten buiten de EU:
Hier verandert eigenlijk niet zo heel veel in, er hoeft geen BTW over afgedragen te worden.
De EU is wel streng intern, maar veel vriendelijker voor end-user export verkopen lijkt het.


Winkels in alle EU landen:
Wordt het product dat je verkoopt waarschijnlijk hoofdzakelijk gebruikt door de consument thuis? En is die consument een ingezetene van een EU land? Dan telt het BTW tarief van het land van herkomst. Dit is dus expliciet niet van toepassing op etenswaren en direct consumeerbare of goederen die vergaan en/of een beperkte houdbaarheids datum hebben. Die blijven gewoon belast onder het BTW tarief van het verkopende land. Deze wet gaat over het berekenen van de correcte BTW/VAT over software, electronische- & telecom-diensten. Maar ja, een USB stick, laptop, pre-paid bel tegoed en (online) aangeschafte software zal ook belast moet worden tegen het BTW tarief van het land waarin het gebruikt gaat worden. 


Bellen en telecom diensten in de EU:
Dit gaat helemaal een leuke worden. Administratief wordt dit een totale puinhoop. De EU wetgeveing heb ik hierboven al in een url genoemd. Heel goed lezen en even ietje nadenken,.. je zult zien, dat bellen in het buitenland belast moet worden met het lokaal geldende landen tarief. Leuk als je op vakantie gaat, of als ondernemer wel eens naar het buitenland gaat. Kun je zomaar de volgende maand 5 of 6 BTW specificaties onderaan je factuur hebben staan. Ga dat maar eens uitleggen en uitpluizen als je werkgever een deel van je telefoon bereikbaarheids kosten wil vergoeden tijdens je vakantie volgend jaar.


BTW verrekenen uit andere EU landen:
Dit gaat ook leuk worden. De meeste ondernemers verrekenen de BTW in een kwartaal afrekening. BTW betaald in het buitenland,..  denk daar even over na,..  mag vaak alleen verrekend worden bij een minimum (drempel) bedrag en per land. Dit is zo om de administratieve lastendruk wat te verminderen. Je wilt als land geen "Te Verrekenen" BTW/VAT bonnetjes allemaal uit een ander land ontvangen. Leuk, het is al bijna niet te controleren, wel als je een auto of dure machine in een ander land koopt of zo, ...  dan is het wel te doen, de grens ligt vaak op € 10.000 ongeveer,  maar anders kom je nooit aan het drempel bedrag. Dit werkt alleen maar verder in de hand dat niet altijd een landspecifieke opgave van de BTW door de ondernemers gedaan zal gaan worden. Risico op een boete?  Zal voorlopig nog wel mee haan vallen. De fiscus zal deze nieuwe regels bij lange na niet allemaal kunnen gaan controleren. Gebrek aan personeel en controle mogelijkheden en uitwisselingen tussen verschillende EU landen maken dit haast onmogelijk. Gewoon met de Nederlandse BTW verrekenen dus is mijn advies. 


Privacy:
Hier krijgen we best een issue mee. Wil je als ondernemer je best doen om je aan de wet te houden,.. Mag je dan iemand om zijn paspoort vragen als hij/zij een boekhoud pakket, een software service (anti-virus, cloud); of een electronisch souvenier koopt? Ben erg benieuwd hoe dit zal gaan. Ik heb zelf bijvoorbeeld een Azure account van Microsoft. Die data en virtuele machines draaien af en toe in Nederland en af en toe in Ierland. Mooi, ik gebruik deze software soms vanuit Nederland, België, Frankrijk en af en toe vanuit Denemarken en Tjechië. En wat als ik de storage nou eens in de US plaats? Ben ik dan BTW/VAT vrij? Nou, ben benieuwd,.. ik ga de afreken specificatie toch maar eens opvragen eind januari 2015. Als ondernemers dit allemaal niet goed gaan regelen, gaan ze waarschijnlijk de boetes en naheffingen op (geschatte) omzet van de fiscus maar gewoon accepteren is mijn vermoeden. Uiteindelijk zullen we dit als consument toch met zijn allen moeten gaan betalen ben ik bang.


Nog een paar voorbeelden voor (tech)bedrijven:
Even een paar extra voorbeelden om het plaatje nog iets duidelijker te maken.

  • Een bedrijf levert SaaS (Software as a Service) Klanten, nemen die dienst af maar hebben meerdere vestigingen in de wereld. Het dienstverlenende bedrijf moet de SaaS-dienst factureren zonder BTW/VAT. Het afnemende bedrijf zal verantwoordelijk zijn voor een opsplitsing van de BTW aangifte waar het EU aangesloten landen betreft via de omgekeerde belaste aangifte systemen. Problemen gaan echter ontstaan als de software ook privé gebruikt wordt door de betreffende personen. Meer dan 50% kans dat de software privé gebruikt wordt? Behoorlijk kans dat het SaaS bedrijf eigenlijk BTW/VAT hoort te berekenen, maar dat is toch niet te controleren. Jurisprudentie zal in de loop van 2015 wel volgen denk ik.
  • Het eerder genoemde Azure voorbeeld van Microsoft. Ik heb daar een account. Is dat vanuit de US of vanuit een EU Microsoft afdeling? Die data en virtuele machines draaien af en toe in Nederland en af en toe in Ierland. Mooi, ik gebruik deze software soms vanuit Nederland, België, Frankrijk en af en toe vanuit Denemarken en Tjechië. En wat als ik de storage nou eens in de US plaats? Ik kan daar zelf voor kiezen. Wordt het dan goedkoper? Het moet belast worden tegen het tarief vanuit het land waar ik de data vanaf benader. Onduidelijkheid all over the place. Dit wordt echt een hele moeilijke.
  • Ik heb een US hotmail account, die was al gratis en blijft dus gratis voor mij als consument. De vraag is alleen hoelang nog,..
  • Ik heb een account voor OneDrive en Office 365. Als consument weet ik niet precies waar deze dat staat. Word ik belast voor de Nederlandse BTW/VAT ? Of voor het tarief waar de data op dat moment staat? En zit dat misschien al in het vaste bedrag waarmee Microsoft de markt op gaat? In mijn geval zijn het US accounts, maar gaat mijn factuurprijs dan volgend jaar omhoog omdat Microsoft mij BTW/VAT moet berekenen omdat ik de toegang daartoe vanuit Europa doe? Geen idee, eigenlijk,... komt nog bij dat ik redelijk veel door Europa reis en het gebruik is in het land van gebruik belast. Gaat een moeilijke berekening worden ben ik bang. Ik denk dat ik voor de grap ook maar volgend jaar eens met mijn US Visa Card ga betalen...  
  • Games: Veel mensen spelen zet, ik zelf eigenlijk nauwelijks meer, dus ik moest het uitzoeken. Het aanschaffen van credits, punten, sterren en weet ik veel wat je allemaal kunt kopen om snel een paar levels verder te komen,...  Ze moeten worden belast tegen het BTW/VAT tarief van het land waar u op dat moment vandaan inlogt. Tenslotte gebruik je de credits, waarschijnlijk het meest in het land waar je woont. Toch maar dat .LI mailadres en die nep VPN uit Liechtenstein alvast maar inregelen? 


Kassa's en aanverwante systemen:
Hmm,..  hier gaan nog aardig wat (virtuele)winkels erg veel last van krijgen. Van Delft, Eindhoven, tot aan de ChromeCast/USB stickjes en de Norton anti-virus die je bij de Media Markt of de Saturn kunt krijgen,.. als je ook maar een electronisch souvenier, of digitaal (software) product verkoopt waarvan je normaliter kunt aannemen dat die het meeste gebruikt gaat worden in een ander Europees land, ben je als ondernemer verplicht om het BTW/VAT tarief in rekening te brengen dat voor dat land van toepassing is. Tja,.. Dat wordt of een heleboel verschillende BTW percentage knoppen bijmaken voor alle kassa leveranciers ben ik bang. Moet je ook nog je personeel op training sturen om goed te leren omgaan met (vermogende) buitenlandse klanten, die hier waarschijnlijk al helemaal niets meer van gaan snappen. Best benieuwd hoe sommige ondernemers dit gaan aanpakken. Persoonlijk ga ik denk ik tegen mijn Italiaanse zakelijke webdesigner maar eens ga zeggen na 20 jaar of zo dat ik uit Liechtenstein kom (BTW/VAT is daar 8 %). Scheelt toch best veel geld op een website. Wordt lastiger naar de fiscus toe als het om een .nl of .fr website gaat trouwens die helemaal in de Nederlandse of Franse taal is. Daar ben ik nog niet helemaal uit.  


Winkel/webprijzen zichtbare vermelding:
Hier zal wel een één of ander sterretje met wat aanvullende kleine lettertjes standaard bij gaan komen. Er bestaat namelijk een tegestrijdige Europese wet, die aangeeft dat een product verkocht moet worden voor het bedrag dat er in het winkelschap bij staat, zelfs als dit het verkeerde bedrag is. Menig winkelier is hier al de mist mee ingegaan. Als consument kan ik hier over mee praten. Een verkeerd geprijsde reserveringsmodule voor één van mijn andere websites, kocht in Duitsland voor een prikkie en met Duitse lage "Mehrwertsteuer". Officieel zal dat niet meer moeten kunnen na 1 januari 2015. Maar ja, die prijs stond wel zo in de winkel aangegeven. Dit wordt een serieuze leuke discussie voor een paar advocaten.

Bewijzen verzamelen:
Heb je een online winkel? Ben erg benieuwd hoe je dan gaat bewijzen en/of aantonen dat iemand uit een bepaald land afkomstig is als die een (online)(software)aankoop doet. Het verzend adres zegt tegenwoordig helemaal niets, allerlei software stelt mensen tegenwoordig eenvoudig in staat hun echte IP adres te anonimiseren of hier een ander land of continent aan te koppelen dan dat het daadwerkelijk is. Ik stel voor dat iedereen alvast zijn IP adres nept en instelt naar Liechtenstein, want daar is maar een percentage van 8% van toepassing. Toch leuk meegenomen als je een dure online aankoop wilt gaan doen in 2015. Wellicht zelfs een reden om een duurdere aankoop uit te stellen tot na 1 januari 2015.  De actuele BTW/VAT percentages zijn trouwens openbaar en kunt U onder andere vinden op deze link op Wikipedia. Nou over met de grappen,.. ondernemers zullen in iedere geval aan moeten tonen aan de fiscus dat ze de BTW/VAT goed berekend hebben aangezien er omgekeerde bewijslast telt in geval van een boete of naheffing. Begin nu alvast om hier rekening mee te houden.


De toekomst:?
De toekomst lijkt duidelijk. Langzamerhand wordt er naar een eenduidig tarief toegewerkt voor alle aangesloten EU landen. De trend is gezet, meer en meer goederen dit hoofdzakelijk gebruikt worden in een andere Europees land door consumeten, zullen tegen het daar geldende BTW/VAT tarief belast gaan worden. Veel ondernemers in de EU zullen niet altijd op de hoogte zijn van deze nieuwe regelgeving. Dit zal gaan leiden tot boetes en commotie in ondernemersland aan het begin van het 2e kwartaal van 2015. Daarna zullen pijlsnel ontwijk gedrag en aan het einde van het jaar 2015, enkele aanpassingen gaan voilgen. Er zal volgend jaar weinig controle zijn. Het is namelijk bijna niet te doen. Eerder zal de Europese commissie proberen een uniform tarief voor bepaalde diensten af te gaan dwingen alle aangelsoten lidstaten. Ook dat zal niet makkelijk zijn. Er is nog een lang weg te gaan. 


Conclusie:?
De allerhoogste tijd voor iedereen die met eind-consumenten en telecom, electronische- & software producten in de EU werkt, om (interne)procedures, systemen, en de administratie aan te gaan passen en klaar te maken voor deze regels. De tijd staat niet stil, denk daaraan! Naheffingen van de fiscus, extra accountant kosten. Het zal allemaal niet nodig zijn als u nu aan de slag gaat om op tijd uw administratieve zaken op orde te krijgen. Even voor de goede orde, ik heb hier zelf geen enkel belang bij. In IT land is een ander BTW percentage gewoon een extra veldje. Als ex-ondernemer zie ik deze recente regel aanpassingen echter als een dreigend fiscaal gevaar. Een gewaarschuwd ondernemer,.... :-) ...

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ben Oostdam

Ben Oostdam has been working with Windows systems since 1993. Worked for several companies as a system administrator, and is currently a Senior Support Engineer & (Freelance) Trainer for a large company in the Netherlands.  

Disclaimer: The information contained in this website/article is for general information purposes only. The information is provided as is, by Ben Oostdam and others, and while we endeavour to keep the information up to date and correct, we make no representations or warranties of any kind, express or implied, about the completeness, accuracy, reliability, suitability or availability with respect to the website or the information, products, services, or related graphics contained on the website for any purpose. Any reliance you place on such information is therefore strictly at your own risk. In no event will we be liable for any loss or damage including without limitation, indirect or consequential loss or damage, or any loss or damage whatsoever arising from loss of data or profits arising out of, or in connection with, the use of this website. Through this website you are sometimes able to link to other websites which are not under my control. I have no control over the nature, content and availability of those sites. The inclusion of any links does not necessarily imply a recommendation or endorse the views expressed within them. Every effort is made to keep the website up and running smoothly. However, I take no responsibility for, and will not be liable for, the website being temporarily unavailable due to technical issues beyond our control. All entries in these articles, are my individual opinion, or from co-writers, and they don't necessary reflect the opinion of my employer.

 

Saturday the 19th, January 2019. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign