Office 2010 Word logoWord 2010 print (voorbeeld) instellingen aanpassen 

 

Onderstaande artikel wil meer inzicht geven in enkele opties
die bij het printen van Word 2010 documenten nog wel eens
( geheel onbedoeld ) fout willen gaan. Je zoekt en zoekt, maar eenmaal
op de juiste manier ingesteld, heb je er altijd gemak van.

 


Normaal heb ik het eigenlijk nooit zo graag over printen, want het is één van de meest rare dingen op de digitale snelweg en bij het gebruik/beheer en problemen oplossen, is printen altijd een terugkerend verschijnsel. Raar eigenlijk, alles moet digitaal, naar elkaar worden gemaild en op (intranet)sites worden gezet, al dan niet met behulp van Sharepoint of andere oplossingen, maar wordt er iets besproken, dan worden al snel de mailtjes en de documenten afgedrukt en dan beginnen vaak de problemen pas. Iedereen die met een afgedrukt mailtje rond loopt is eigenlijk al te laat. Wat er besproken wordt heeft iedereen allang in zijn eigen mailbox kunnen lezen, en duurzaamheid, vermindering van de papierberg, inktgebruik, tijd en de bijbehorende kosten kunnen ook direct overboord worden gezet. Je zou ervan schrikken wat het afdrukken van een simpel mailtje of document allemaal aan kosten met zich mee brengt.

De meeste documenten en bestanden die afgedrukt worden komen uit Word. Dat zal voor niemand iets nieuws zijn. De nieuwe voorbeelden van pagina's van Word 2010 geven echter wel de mogelijkheid om voorafgaand aan het printen, het document goed door te nemen. Hoe vaak worden correcties pas gemaakt in een document nadat het al is afgedrukt? Kijk een kritisch naar jezelf hierbij? Oeps foutje, zag het nog net, even overnieuw afdrukken...... Hiermee gaat de helft van de duurzaamheid en kosten besparing van een bedrijf/instelling/organisatie direct verloren. Probeer dus jezelf, collega's en tijdens instructies, eens te wijzen op de verbeterde mogelijkheden die Word 2010 hierin heeft, het zal al snel een halve boom aan papier schelen in een kwartaal. Om alle meest voorkomende instellingen te wijzigen, moet je hieronder even verder lezen.

 


Hoe doe je dit dan?
Klik in de bekende blauwe Bestand Tab.

Niet de onderste, maar die erboven, staan de Opties, klik die aan.

Kies voor de 2e optie van bovenaf, namelijk "Weergeven" of in het Engels "Display".
De onderste 6 opties zijn hierbij even belangrijk. De bovenste 3 staan standaard al aan.
Het vinkje bij "Tekeningen gemaakt in Word" zal altijd standaard aan staan.
Het tweede vinkje is echter in dit geval belangrijk! Zet het gewoon standaard aan!

Hierdoor krijg je een goed beeld van hoe de pagina's er in het echt gaan uitzien.
Zeker bij documenten die je zelf hebt gemaakt is het de moeite om  Tabblad "Bestand"en daarna "Print"

eens goed te bekijken en te doorlopen op het scherm voordat je even snel een document afdrukt.....
Loop de rest van de instellingen ook eens door. Rechts onderin is het voorbeeld groter en kleiner te maken, alle andere instellingen, marges, groeperingen zijn verder in te stellen direct links naast de voorbeeld weergave.

Als iedereen zich zelf dit een beetje eigen maakt, zal er veel minder papier worden verspild, raken de prullenbakken minder snel vol en zal er minder irritatie zijn over het "opnieuw" moeten afdrukken van een document. De functie is goed en compleet in Word 2010, maak er massaal gebruik van zou ik tegen iedereen willen zeggen!

 

 

Let Op: Het afdrukken van documenten, zeker als het gaat om concepten en interne stukken, kan ook heel goed plaatsvinden in een verkleinde vorm, gebruik maken van de dubbelzijdige afdrukfunctie van een printer, of het toepassen van een "Eco" stand op de printer. Dit scheelt niet alleen de organisatie kosten, maar helpt direct mee aan het duurzamer omgaan en het ver- en gebruik van materialen.


Printscreen: Niet aanwezig.

 

Disclaimer: Er is geen enkele garantie voor het gebruik van de bovenstaande informatie. Het publiceren/uitvoeren van deze tekst is geen enkele garantie en dient altijd vooraf goed bekeken te worden. Het volledige risico van het gebruik van deze tekst is voor de lezer(es)/gebruik(st)er. Schade veroorzaakt door acties naar aanleiding van dit artikel, of claims in elke vorm, kunnen dan ook niet behandeld worden. De webmaster van deze site waarborgt niet de accuraatheid en volledigheid van de inhoud van deze webpagina's. Elke vorm van aansprakelijkheid wordt uitgesloten. 

 

 

 

Friday the 16th, April 2021. All rights reserved.. // Oostdam WebDesign